Începută încă din vara acestui an, campania "Oraşul vaccinează satul", iniţiată de Direcţia de Sănătate Publică Bihor, are succes doar de câteva săptămâni, odată cu umplerea spitalelor de cazuri grave, dar și cu legarea unor libertăți de deţinerea așa-numitului certificat „verde”.

BIHOREANUL a vrut să afle ce impact are o astfel de caravană anti-Covid într-un sat bihorean, în mijlocul săptămânii, şi ce cred sătenii despre coronavirus şi vaccin.

Incidenţă mare, vaccinaţi puţini

Campania destinată zonelor rurale a demarat în luna iulie, când DSP Bihor a organizat mai multe echipe mobile de vaccinare cu personal din cadrul centrelor fixe din judeţ care au avut activitatea diminuată sau suspendată, pentru a derula caravane în zonele arondate, în funcţie de cererile primite de la primării. Așa a ajuns, miercuri, caravana la Vadu Crișului, unde a fost surprinsă de reporterii BIHOREANULUI.

"Am cerut ajutorul Centrului de Sănătate Multifuncţională de la Bratca, iar ei ne-au trimis o echipă mobilă. Am ales această zi pentru că e piaţă, iar oamenii se adună în zona centrală. Cazurile de Covid se înmulţesc şi am vrut să stimulăm locuitorii care vor să se imuneze, fără să mai fie nevoiţi să meargă în Aleşd, Bratca sau Oradea. Incidenţa în Vadu Crişului este mare, iar procentul de vaccinare este mic, sub 25%", a explicat primarul comunei, Dorel Cosma (foto), care urma să se vaccineze și el, miercuri, cu a treia doză de Pfizer.  

Cea mai recentă informare a DSP despre situaţia Covid-19 din Bihor arăta că incidenţa cazurilor în Vadu Crişului este de 9,29 la mia de locuitori, cu 37 de cazuri active, adică una ridicată. 

Obligaţi de rude şi de restricţii

Miercuri dimineaţă, la ora 9, peste 30 de persoane aşteptau în căminul cultural din Vadu Crişului. Primăria anunţase de câteva zile că acolo va poposi caravana de vaccinare, urmând să se administreze atât seruri Pfizer, cât și Johnson&Johnson și Moderna.

Cei prezenţi au ales să se imunizeze doar cu primele două: Pfizer pentru eficiență și Johnson pentru rapiditatea obținerii certificatului „verde”, căci se administrează o singură doză.

Două bunici chicoteau într-un colţ şi se încurajau una pe cealaltă. "Lasă că bine-a fi. Doară n-om păţi nimica", spunea una dintre ele.Dacă unii au mers doar cu dorința de a scăpa de restricţii, alţii au fost convinşi de rude sau de medicul de familie.

"O să mă vaccinez cu Johnson, e mai rapid, doar cu o doză. Dacă nu mă vaccinez nu mă primesc la un examen de calificare. Deci sunt obligat, dacă vreau să merg. În rest, de pandemie nu ştiu ce să zic...", a povestit Dacian Lele, un tânăr venit dintr-un sat din apropiere, Dobricioneşti.

Un alt bărbat, mai vocal, Nicolae Pop, din Vadu Crişului (foto), a ales să vină la vaccin chiar înainte de a merge la muncă. "Problemele-s mari, după cum să vede. N-am venit până acum pentru că observaţi câte ştiri se dau: unul spune da, altul nu. Doctorul de familie mi-a recomandat însă să fac Pfizer. Chiar dacă sunt un întârziat, eu îndemn oamenii să se vaccineze. Cred că încă n-a înnebunit toată lumea", a spus el.

Printre cei prezenţi la căminul cultural din Vadu Crişului s-a numărat şi o femeie pregătită pentru a treia doză de Pfizer. "Înainte să fac prima doză nu eram 100% sigură, dar fiul meu, plecat în străinătate, m-a convins. El chiar acum a făcut o formă uşoară de Covid, iar dacă nu avea cele două doze de vaccin cine ştie ce s-ar fi întâmplat. Mă voi simţi mai în siguranţă cu a treia doză", a susţinut Stela Boer.

2 ore, 60 vaccinaţi

În jurul orei 11, un alt grup, de circa 15 doritori, aştepta în faţa căminului.

"Adresabilitatea e destul de crescută în momentul de faţă. Iniţial am anunţat că vom fi aici până la ora 14, dar dacă e nevoie vom sta până spre seară, doar să vină pacienţii. Situaţia e cu totul alta faţă de perioada verii. Dacă atunci aveam maxim 10 persoane (n.r. - într-o zi de caravană), acum, până la această oră, s-au vaccinat deja peste 60 de persoane", a spus Gabriela Gavrilaş, managerul Centrului de Sănătate Multifuncţională de la Bratca, după circa două ore de la deschiderea centrului din Vad.

De la piaţă, la vaccin

La numai 500 de metri de căminul cultural, comercianţii îşi vindeau produsele la piață, majoritatea discuțiilor având legătură, și aici, tot cu vaccinarea.

Un fermier din Vadu Crişului, care susţinea că livrează sucuri naturale produse de el inclusiv bolnavilor de Covid izolați la casele lor, milita pentru utilizarea produselor sale. "Eu nu mă vaccinez. Vaccinuri au fost alea pe care le-am făcut când eram mici. Eu nu mă risc cu ceva care nu e sigur. Am avut Covid recent şi ne-am tratat acasă, cu siropurile produse de noi. Cătina pentru vitamina C, aronia pentru fier. Pe astea le-am livrat şi la alţi oameni care erau izolaţi cu Covid şi i-a ajutat", a spus el. 

Un alt bărbat, venit din Bratca să facă piaţa în Vad, se arăta nehotărât. "Mi-e frică de Covid, dar mie mi-e frică şi de reacţiile adverse ale vaccinului. Un prieten de-al meu, hipertensiv ca mine, a făcut tensiune mare după prima doză de Pfizer. Eu mi-am făcut vaccinul antigripal. L-aş face şi pe ăsta, dar să-mi spună cineva avizat ce poţi păţi", a mărturisit Ghiţă Caba, care, după ce a aflat de la reporterii BIHOREANULUI despre caravana de vaccinare, s-a hotărât să meargă şi să discute cu medicii şi asistentele de acolo.

"Poate aşa m-oi decide să-l fac", a conchis el, întreptându-se spre căminul cultural...