Primele 10.000 de doze de vaccin anti-Covid de la Pfizer şi BionTech au ajuns în România, în ziua de Crăciun.

Un camion dotat cu echipamentele necesare pentru a ţine dozele la -80 de grade Celsius a intrat în ţară pe la Vama Nădlac 2, vineri, înainte de ora 14. În vamă s-au aflat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat, şi medicul militar Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.

Vaccinarea va începe sâmbătă, în zece spitale regionale de boli infecţioase, aflate în prima linie împotriva Covid-19.

„Problema nu s-a rezolvat”

Şeful DSU, Raed Arafat, a spus că sosirea vaccinului “este o speranţă, lumina de la capătul tunelului, dar asta nu înseamnă că problema s-a rezolvat”.

„Asistăm la un moment istoric, arată că lumea a găsit o soluţie şi începem să o aplicăm, vedem cum Uniunea Europeană împreună a reuşit să nu dezamăgească cetăţenii. Aşa cum a intrat în spatele nostru acest camion cu primele doze de vaccin, au intrat astfel de camioane în toate ţările UE, astfel încât să înceapă campania împreună. A fost un efort imens, la care au participat toate ţările, o achiziţie comună, o abordare comună, implementare comună. Pentru noi ce înseamnă: este o speranţă, lumina de la capătul tunelului, dar asta nu înseamnă că problema s-a rezolvat, că uităm de măsurile obligatorii, măsurile de distanţare, purtarea măştii. Este doar un început”, a declarat dr. Arafat.

Acesta a mai spus că „cercul vicios” al infectării să fie întrerupt, este nevoie ca 60% din populaţia României să fie vaccinată.

„De azi vom lucra pe două fronturi: de combatere şi de limitare a Sars-Cov-2, respectiv de vaccinare şi prevenire”, a mai spus şeful DSU.

Cine vor fi primii vaccinaţi

Dr. Valeriu Gheorghiţă a declarat la rândul său că este onorat să fie coordonator al campaniei de vaccinare. „Este ziua în care primim prima tranşă de vaccinuri împotriva Covid-19, o tranşă simbolică de 10.000 de doze, care va ajunge în cursul dimineţii de 26 decembrie în Institutul Naţional Cantacuzino. Este ulterior alocată pentru personalul medico-sanitar din primele zece spitale din linia întâi”, a declarat medicul militar.

Cele zece spitale sunt în Bucureşti, Braşov, Cluj Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi, Baia Mare, Suceava, Timişoara. 

„Suntem pregătiţi să demarăm campania de vaccinare împotriva Covid-19 în condiţii de siguranţă, ca fiecare cetăţean să aibă acces la vaccinare în momentul în care îşi va dori acest lucru. Avem o strategie cu trei etape: prima adresată personalul medical şi din sistemul social, în a doua etapă persoanele la risc, iar în a treia populaţia generală”, a mai spus Gheorghiţă.

Primul vaccin va fi administrat duminică dimineaţă, la ora 9.30, la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din Capitală, unui angajat din sistemul medical.

Cele 10.000 de doze vor fi suficiente pentru imunizarea a 5.000 de medici, asistenţi şi infirmieri, întrucât fiecare persoană are nevoie de două doze, pentru a fi ferită de Covid-19. Al doilea vaccin se face la trei săptămâni de la prima doză administrată. 

„Se estimează că după data de 28 decembrie, calendarul de livrare se va derula săptămânal, practic în fiecare săptămână vor ajunge 140.000-150.000 de doze în România”, a mai spus coordonatorul campaniei naţionale. 

Autorităţile au lansat şi un site, vaccinare-covid.gov.ro, unde sunt publicate informaţii privind vaccinul şi campania de imunizare.


Populația prioritizată pentru vaccinarea împotriva COVID-19 este:

Etapa I – lucrătorii din domeniul sănătății și social – sistem public și privat:

- Personalul din spitale și unități ambulatorii (personalul medico-sanitar, personalul auxiliar, personal administrativ, securitate și pază și alte categorii);

- Personalul din sistemul de medicină de urgență: ambulanță, SMURD, IGSU, IJSU, camere de gardă, CPU, UPU;

- Personalul din medicina primară – din rețeaua de medicină de familie, medicină școlară și asistență medicală comunitară;

- Personalul din laboratoare, farmacii și alți lucrători din domeniul sănătății;

- Personalul din serviciile stomatologice;

- Medici rezidenți, elevi și studenți cu profil medical;

- Paramedici și alți voluntari care își desfășoară activitatea în unități sanitare;

- Personalul de îngrijire care își desfășoară activitatea în centrele rezidențiale și medico-sociale;

- Personalul care acordă îngrijiri medicale și sociale la domiciliu;

- Personalul din serviciile de sănătate publică (Institutul Național de Sănătate Publică, Direcțiile de Sănătate Publică);

- Personalul din unitățile sanitare ale ministerelor cu rețea sanitară proprie;

- Personalul din centrele de dializă și transfuzii;

- Personalul implicat în derularea campaniilor de vaccinare.

Etapa a II-a

Populația cu grad ridicat de risc

- Adulți cu vârsta peste 65 de ani;

- Persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate.

Lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale:

- Personal cheie pentru funcționarea instituțiilor statului (parlament, președinție, guvern, ministere și instituții subordonate acestora);

- Personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și a autorității judecătorești; 

- Personalul din sectorul economic vital:

- Procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază (panificație, lactate, carne, fructe și legume);

- Uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă;

- Centrale electrice, producție, transport și distribuție curent electric;

- Unități de producție, transport și distribuție gaze;

 - Unități de producție, transport și distribuție combustibili lichizi și solizi;

- Unități de producție, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare;

- Transport de persoane și mărfuri;

- Noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale;

- Comunicații (serviciul de telecomunicații speciale, radio și televiziune naționale);

- Personalul din unitățile de învățământ și creșe;

- Personalul poștal și din servicii de curierat;

- Personalul cultelor religioase;

- Personalul din mass media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2 (ex: reportaje în unități medicale);

- Personalul din domeniul salubrității și deșeurilor.

Etapa a III-a (populația generală)

- Populația adultă;

- Populația pediatrică, în funcție de evoluția epidemiologică și de caracteristicile vaccinurilor aprobate pentru utilizarea la persoanele cu vârsta sub 18 ani.