Cel de-al patrulea vaccin anti-Covid ar putea ajunge în România în luna aprilie. Este vorba despre serul produs de Johnson&Johnson, care, spre deosebire de celelalte 3 autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului, se va administra în doar o singură doză.

Informaţiile au fost făcute publice de medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare în România, marţi dimineaţă, la DigiFm. Medicul a precizat că serul Johnson&Johnson are o eficacitate foarte ridicată şi este nevoie doar de o singură doză de administrare, un alt aspect pozitiv fiind că poate fi refrigerat până la trei luni la 2-8 grade Celsius.

Gheorghiţă a mai precizat că vaccinul va fi autorizat la jumătatea lunii martie, studiile arătând că are o eficacitate globală de 66%.

Agenţia Europeană a Medicamentului va evalua cererea depusă de compania Janssen (filiala belgiană a companiei farmaceutice americane Johnson & Johnson) "într-un calendar accelerat", dat fiind că a început din decembrie o analiză în timp real a datelor privind eficacitatea şi siguranţa acestui vaccin, arată Alba24.ro.

Vaccinul Johnson & Johnson se bazează pe instrucţiunile genetice ale virusului pentru construirea proteinei Spike. Dar, spre deosebire de vaccinurile Pfizer-BioNTech şi Moderna, care stochează instrucţiunile în ARN monocatenar, serul Johnson & Johnson foloseşte ADN dublu catenar. Cercetătorii au adăugat gena pentru proteina coronavirus spike la un alt virus numit Adenovirus 26. Adenovirusurile sunt virusuri comune care cauzează de obicei răceli sau simptome asemănătoare gripei, mai arată sursa citată.

Potrivit ziarului The New York Times, vaccinul Johnson & Johnson "rezultă din cercetări de zeci de ani asupra vaccinurilor pe bază de adenovirus". Sursa citată mai arată că vaccinurile pe bază de adenovirus pentru Covid-19 sunt mai rezistente decât vaccinurile ARNm de la Pfizer şi Moderna. ADN-ul nu este la fel de fragil ca ARN-ul, iar stratul proteic dur al adenovirusului ajută la protejarea materialului genetic din interior.

După injectarea vaccinului în braţul unei persoane, adenovirusurile se lovesc de celule şi se prind de proteinele de pe suprafaţa lor.

Reprezentanții Johnson & Johnson au precizat că în testele clinice la care au participat circa 44.000 de voluntari, nivelul protecţiei împotriva formelor moderate şi severe de COVID-19 a variat de la 72% în SUA, la 66% în America Latină şi la numai 57% în Africa de Sud, ţară unde a fost detectată una dintre noile mutaţii mai contagioase ale coronaviruslui.

Acest vaccin, care este administrat într-o singură doză, are o eficacitate de 85% în prevenirea formelor grave ale bolii, conform concluziilor studiilor clinice.

Vezi mai jos interviul lui Gheorghițăla DigiFM: