Dezvăluiri interesante, făcute marți de Digi24. Ministerul Sănătăţii a trimis către toate ministerele din Guvern o circulară prin care cere ca fiecare instituţie să întocmească liste cu angajaţii care doresc să se vaccineze cu vaccinul anti-Covid care va veni în România la finalul lunii decembrie, populația „generală” urmând să fie ultima care îl va primi.

O asemenea circulară, transmisă către ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a fost obţinută de reporterii Digi24, iar potrivit acesteia, organizarea programului de vaccinare anti Covid se va desfăşura în etape, în prima etapă urmând să fie imunizate mai multe categorii de bugetari, în timp ce "în ultima etapă va fi vaccinată populaţia generală"

Categoriile de personal care vor avea prioritate sunt: personalul medical şi auxiliar din unităţile medicale publice şi private, personalul care deserveşte activităţile esenţiale din infrastructura critică (militarii, angajaţii Poştei, CFR etc), personalul din instituţiile aflate în subordinea ministerelor și persoanele peste 18 ani vulnerabile (vâstnici peste 65 de ani şi cei cu boli cronice).

Documentul subliniază că în utima etapă va fi vaccinată populaţia generală, arată Digi24.ro.

COnform sursei citate, pe baza circularei primite de la ministerul Sănătăţii, fiecare minister a emis, la rându-i, circulare interne prin care îşi anunţă angajaţii, demnitari, înalţi funcţionari publici, că este deschisă lista de înscriere pentru vaccinare. 

Marți, subiectul vaccinării a fost abordat de președintele Klaus Iohannis cu specialiștii în sănătate publică. Se pare că vaccinul celor de la Pfizer va veni în România cândva la finalul lunii decembrie-începutul lunii ianuarie, va fi depozitat la Institutul Cantacuzino, care este singurul ce dispune de infrastructura necesară condiţiilor speciale de temperatură şi stocare a vaccinului, şi va fi distribuit apoi în ţară cu ajutorul Armatei, mai arată Digi24.ro.

Strategia - săptămâna viitoare

Deocamdată nu se cunosc informații mai concise, respectiv modul în care vaccinul va fi distribuit mai departe, când va ajunge şi la populaţia care nu dispune de funcţii şi demnităţi în statul român. 

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, într-o conferință de presă, că după elaborarea strategiei de vaccinare anti-Covid-19, care va fi făcută publică săptămâna viitoare, autoritățile au început deja organizarea propriu-zisă în vederea implementării eficiente a acestei strategii. 

„Așa cum am mai menționat, vaccinarea se va face etapizat și va începe cu anumite grupe de populație, stabilite pe criterii epidemiologice și medicale. Este vorba, într-o primă fază, de personalul medical, de cei aflați în grupele de risc, dar și de lucrătorii din sectoare esențiale precum educație, siguranță națională, transporturi, energie, furnizarea de apă și alimente. Au fost deja stabilite măsurile generale pentru organizarea vaccinării, măsuri care țin cont de condițiile specifice de stocare și transport necesare pentru fiecare produs în parte, dar și de aspecte speciale, precum echipele de vaccinare, locațiile unde se va desfășura procesul, precum și programarea populației”, a spus Iohannis.

Cine va coordona campania

Cu același prilej, președintele a anunțat și numele coordonatorului campaniei de vaccinare în România.

„În ședința de astăzi, a fost numit și un coordonator al campaniei de vaccinare la nivel național, în persoana domnului Valeriu Gheorghiță, medic primar de boli infecțioase la Spitalul Militar Central”, a anunțat Iohannis. 

Locotenent colonel medic Valeriu Gheorghiță are 38 de ani și lucrează din 2012 la Spitalul Militar Central “Dr Carol Davila”, fiind de trei ani medic primar. El l-a avut coordonator de doctorat pe profesorul Adrian Streinu Cercel, care acum candidează la Senat pe listele PSD, arată HotNews.ro

Valeriu Gheorghiță este medic primar, doctor în Științe Medicale, competenţă în Managementul serviciilor de sănătate, atestat în medicină de călătorie. Medicul coordonează, la Spitalul Militar Central, politica de utilizare a tratamentului cu antibiotice.

Absolvent, în 2006, al Universității de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş, în perioada 2007-2012 Valeriu Gheorghiță a fost medic rezident la Institutul "Matei Balș". El lucează la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr Carol Davila” din 2012. Până în 2017 a fost medic specialist în boli infecțioase, iar de 3 ani este medic primar. Din 2016, Valeriu Gheorghiță este asistent universitar.