Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat joi că, după investigaţii detaliate, s-a decis că vaccinul produs de AstraZeneca este unul "sigur şi eficient", nu există probleme legate de calitatea acestuia şi nu există legături între vaccinarea cu serul menţionat şi apariţia unor cheaguri de sânge. 

Anunţul a fost făcut de Emer Cooke, directoarea executivă a EMA. "Comitetul a ajuns la concluzia clară că acesta este un vaccin sigur şi eficient, îi protejează pe oameni de Covid", a spus aceasta. 

Totodată, ea a detaliat că s-au făcut analize detaliate, alături de experţi în tromboze din mai multe ţări europene, şi s-a ajuns la concluzia că trombozele nu au legătură cu vaccinarea anti-Covid. 

Reprezentanta EMA a mai spus că statele europene care au suspendat administrarea vaccinului AstraZeneca o pot relua. "Concluziile ştiinţifice de astăzi oferă statelor membre toate informaţiile de care au nevoie pentru a relua campaniile de vaccinare", a spus Emer Cooke.

La rândul ei, Sabine Straus, președintele Comitetului de Risc pentru Farmacovigilență al EMA, a spus că nu s-a înregistrat o creștere a persoanelor cu cheaguri de sânge în urma vaccinului, dar astfel de simptome pot fi asociate infecției cu COVID-19, asfel că vaccinul practic reduce acest risc.

În privința cazurilor severe raportate, diagnosticate ca trombocitopenie, ea a spus că nu sunt încă suficiente dovezi pentru a spune dacă acestea au legătură cu vaccinul AstraZeneca.

Ea a adăugat că apariția trombozelor poate fi cauzată de Covid sau de sindromul post-Covid și că acest lucru este studiat în prezent, pentru a putea da o recomandare în acest sens.

Mai multe cazuri au fost înregistrate în rândul femeilor tinere și va fi studiată și o posibilă legătură între acest lucru și administrarea de anticoncepționale, a mai spus Straus.

Reprezentanții EMA au adăugat că trombozele și tromboembolismele sunt o cauză relativ frecventă a morbidității în UE și că nu s-a raportat o creștere a acestora în urma campaniei de vaccinare împotriva COVID-19.

Mai multe țări europene - printre care Germania, Franța, Italia și Spania - au suspendat ca măsură de precauție, folosirea vaccinului împotriva COVID-19 al companiei AstraZeneca. România, însă, a decis să nu oprească administrarea vaccinului AstraZeneca, ci doar a oprit un lot pentru care s-au semnalat probleme la nivel european.