Agenția Europeană pentru Medicamente recomandă utilizarea vaccinului anti-Covid produs de compania americană Moderna, informează Hotnews.ro. Vaccinul este atât sigur, cât și eficace, se arată în recomandările agenției europene, publicate pe site-ul oficial

Concret, EMA (European Medicines Agency) arată că a existat unanimitate în luarea deciziei. Vaccinul Moderna va putea fi folosit pentru persoane cu vârsta de peste 18 ani. 

Utilizarea acestuia a fost deja autorizată în SUA, Canada și Israel.

Următorul pas, după recomandarea Agenției, este autorizarea la nivelul UE. Este al doilea vaccin care ar fi autorizat în UE, după cel produs de Pfizer.

De altfel, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis pe Twitter vestea bună şi a spus că CE va aproba curând utilizarea vaccinului în ţările uniunii. ”Acum lucrăm la viteză maximă pentru aprobarea vaccinului și pentru a-l face disponibil pe piața UE”, a mai transmis von der Leyen.

Atât vaccinul Pfizer BionTech, cât și Moderna folosesc o tehnologie numită mRNA, care introduce în corp o secvență mesager care conține instrucțiuni genetice pentru celulele persoanei vaccinate de a produce un răspuns imunitar, precizează Hotnews.ro. 

Datele preliminare arătau că vaccinul Pfizer oferă o protecție situată în jurul a 90% împotriva COVID-19 în timp ce rezultatele Moderna indică o eficacitate mai mare, de 94,5%.

Una din principalele diferențe dintre cele două vaccinuri este modalitatea în care acestea trebuie depozitate. Vaccinul Moderna este mult mai ușor de distribuit comparativ cu cel al Pfizer în jurul căruia există îngrijorări.

Vaccinul Pfizer trebuie păstrat la o temperatură de aproximativ -70°C în timpul transportului și depozitării pentru a-i menține eficacitatea optimă. De asemenea acesta trebuie amestecat cu un alt lichid înainte de a fi administrat.

Candidatul Moderna poate fi păstrat până la 30 de zile în frigidere de uz casnic, timp de 12 ore la temperatura camerei și rămâne stabil până la șase luni păstrat la -20°C. Reprezentanţii Moderna afirmă că vaccinul poate fi distribuit pe scară largă folosind infrastructura existentă pentru furnizarea și depozitarea vaccinurilor, fără a fi necesară diluarea sa înainte de a fi administrat.

UPDATE: 

Tot miercuri, vaccinul a fost aprobat de Comisia Europeană, care a acordat o autorizație de introducere pe piață condiționată (AIC) pentru vaccinul împotriva COVID-19 creat de Moderna, acesta fiind al doilea vaccin împotriva COVID-19 autorizat în UE. 

"Oferim europenilor mai multe vaccinuri împotriva COVID-19. Odată cu vaccinul Moderna, al doilea vaccin autorizat în prezent în UE, vom avea încă 160 de milioane de doze, dar și alte vaccinuri vor ajunge în Europa. Europa a achiziționat până la două miliarde de doze de vaccinuri potențiale împotriva COVID-19. Vom avea o cantitate mai mult decât suficientă de vaccinuri sigure și eficace pentru a-i proteja pe toți europenii", a spus președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.