Cu toată diversitatea opiniilor pro şi contra, se conturează o majoritate a celor care recomandă vaccinarea, mai ales în rândul personalului medical.

Vaccinul Cantgrip este produs de Institutul "Cantacuzino" şi conţine antigen de virus gripal cultivat pe ouă de găină şi inactivat. Vaccinul corespunde recomandărilor OMS şi Deciziei UE pentru pandemia de gripă.

Vaccinare este indicată adulţilor, vârstnicilor peste 60 de ani şi adolescenţilor cu vârsta de peste 16 ani. Nu este indicată vaccinarea sugarilor şi a copiilor sub 16 ani.

Deşi nu există până în prezent date disponibile privitoare la administrarea vaccinului Cantgrip la gravide, acestea se pot vaccina în trimestrul II şi III de sarcină la recomandarea medicului specialist obstetrician sau a medicului de familie. Vaccinul se poate administra în cursul alăptării.

În toate cazurile, vaccinul Cantgrip se administrează într-o singură doză, după omogenizarea conţinutului şi încălzirea prealabilă a fiolei (se ţine în mână fiola până la atingerea temperaturii ambiante, agitându-se).

Atenţie!

Reacţiile adverse cele mai frecvente pot fi durerile la locul inoculării, iar cele mai puţin frecvente - durerile de cap, oboseala, febra moderată, dureri musculare şi articulare, simptome asemănătoare unei răceli şi ameţeli. Acestea dispar în 2-3 zile fără tratament. Studiul clinic efectuat la testarea vaccinului Cantgrip pe adulţi şi vârstnici a relevat faptul că reacţiile au apărut mai frecvent la persoanele sub 60 de ani. Ca orice alt vaccin şi Cantgrip poate determina, în cazuri foarte rare, reacţii alergice cu evoluţie spre şoc, fapt ce a impus, pe lângă instruirea specială a medicilor abilitaţi pentru efectuarea vaccinării şi dotarea obligatorie a acestora cu truse anti-şoc.

Reţineţi!

Vaccinul determină producerea de anticorpi de către sistemul imunitar pentru apărarea contra gripei noi. Niciuna dintre componentele acestui vaccin nu poate produce gripă. Nu se vaccinează persoanele cu alergii cunoscute la ouă, carne de pui, neomicină (antibiotic cu spectru larg din grupa streptomicinei), sau zahăr, alergia manifestându-se sub forma unor erupţii prurin-ginoase la nivelul pielii (mici bubiţe de culoare roşie, cel mai des, însoţite de mâncărime), dificultăţi respiratorii, umflarea feţei sau a limbii. De asemenea, infecţiile severe însoţite de febră de peste 38 grade C reprezintă o contraindicaţie temporară a vaccinării, până la ameliorarea simptomatologiei. Vaccinul se administrează intramuscular, de obicei la nivelul muşchiului deltoid (partea superioară a braţului), fiind contraindicată administrarea intravenoasă.