De câţiva ani încoace fotbalul românesc a devenit o afacere pentru patronii de cluburi. Numai FC Bihor s-a dovedit o afacere proastă pentru Consiliul Local Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor.

Deşi jucătorilor li s-au redus lefurile cu până la 55%, clubul a adunat şi restanţe salariale de zeci de mii de euro. În plus, pentru că nu îşi mai permite efortul financiar, săptămâna trecută preşedintele Ioan Lucian a desfiinţat echipa a doua. Cei 200.000 de lei alocaţi de Consiliul Local sunt doar o "gură de aer" pentru echipa orădeană, care va trebui să se chinuie pentru a supravieţui în liga secundă.

Fotbal în insolvenţă

FC Bihor face parte din peisajul sumbru al ligii secunde. Are datorii peste tot, iar clubul se află în insolvenţă. Singurul avantaj este că datoriile stagnează, dar, dacă în trei ani nu sunt plătite, clubul va fi declarat falimentar. Cum se vor plăti şi de cine? Nu se ştie, pentru că principalii finanţatori ai clubului sunt şi ei pe butuci: Primăria orădeană face reduceri de personal, iar Consiliul Judeţean îşi direcţionează veniturile spre alte sectoare, mai importante.

Totuşi, CJ a anunţat că va depune în conturile FC Bihor 7 din cele 10 miliarde de lei vechi, pe care le datorează din 2008 şi 2009, iar Primăria a aprobat 12 miliarde, din care 2 miliarde de urgenţă, numai că tot nu e de ajuns. "Nu punem presiune pe finanţatori. Orice ban ne dau e bine venit dar înţelegem situaţia. Ne vom descurca. O să găsim soluţii", spune împăciuitor preşedintele Ioan Lucian.

Vestiarul "fierbe"

Optimismul conducătorului FC Bihor nu este împărtăşit şi de jucători. Nu de alta, dar salariile restante se ridică la nu mai puţin de 45.000 de euro, iar sportivii sunt nemulţumiţi. Chiar dacă li s-a promis că banii vor intra zilele acestea, jucătorii ameninţă, fără să îşi asume făţiş, că pleacă. "Trăim vremuri grele. Dacă nu se poate aici, sub o formă sau alta ne vom lua drepturile şi vom juca pentru altcineva", spune, sub protecţia anonimatului, unul dintre cei mai experimentaţi jucători.

Ca şi cum nu ar fi fost de ajuns, preşedintele a umblat şi la salarii, reducându-le cu procente între 20 şi 55%, deşi nu toţi au acceptat măsura. Veteranii Ciprian Dianu şi Daniel Lupaşcu, de exemplu, ţin morţiş să se bată pentru toţi banii scrişi pe contract. "Pentru că, dacă rămân aici, la vară, conform contractelor, vor încasa sume mari de instalare şi le vor fi mărite substanţial contractele", spune Lucian, ca şi cum nu ar fi dreptul lor.

FC Bihor II, out!

Cireaşa de pe tort a venit săptămâna trecută, când Lucian a anunţat desfiinţarea echipei secunde a FC Bihor. Susţine că n-a avut de ales, în situaţia în care statul de plată al clubului numără 42 de jucători, mult prea mult pentru condiţiile economice actuale.

Pentru ca echipa secundă, ajunsă în Liga a IV-a, să îşi poată continua activitatea, erau nevoie de 1,5 miliarde de lei vechi pe sezon, bani pe care, însă, conducerea clubului vrea să îi economisească. "Vom plăti maximum 28-30 de jucători. Ceilalţi vor fi împrumutaţi la alte echipe", declară preşedintele, adăugând că la prima echipă vor mai ajunge doar patru jucători. "Nu desfiinţam echipa dacă ei acceptau reducerea salariilor. Le-am spus încă din ianuarie, dar nu m-au luat în serios".

Chiar dacă a lăsat să se înţeleagă că din vară FC Bihor II ar putea fi din nou formată, decizia preşedintelui a marcat, totuşi, încă un punct negru pentru FC Bihor, care şi-a cam dat "autogol"...


VÂNAT

Ţinta pe preşedinte

În urma scandalurilor care se învârt în jurul FC Bihor, Ioan Lucian susţine că în jurul lui s-au format "celule" care-i vor postul şi că a fost atacat din toate părţile, atât dintre oamenii de fotbal, cât şi de politicieni. Contestatarii cârcotesc că preşedintele nu va reuşi să aducă în club sumele de bani pe care le-a promis, circa 500.000 de euro.

Deocamdată, pentru 40.000 de euro, jucătorii vor avea inscripţionată pe tricouri emblema Adeplast, însă numai 10.000 de euro au intrat în vistierie, restul fiind investiţi în produse cu care FC Bihor va construi trei vestiare noi pentru copii şi juniori. "Şi ce le daţi la jucători ca salarii, cărămizi?", l-a întrebat pe Lucian, în cadrul unei dezbateri publice, pedelistul Mircea Matei, fost membru în AGA FC Bihor.


VREMURI APUSE

Iarna e ca vara

În cantonamentul din vară, FC Bihor a fost spaima adversarelor. A bătut tot ce i-a ieşit în cale, însă atunci când s-a jucat pe puncte şi pe bani, forma bună a dispărut inexplicabil. Nici schimbarea lui Ioan Petcu pe banca tehnică cu Ovidiu Lazăr nu a adus mai multă vigoare, Bihorul terminând campionatul cu doar 15 puncte acumulate, mai puţin de un punct pe etapă. Coincidenţa face ca Bihorul să fi spulberat totul în cale şi în această iarnă, cu o singură excepţie: 0-2 cu ACU Arad.

Având în vedere criza financiară, returul se anunţă cel mai nesigur din istorie, pentru că nu se poate anticipa câte echipe vor reuşi să apuce să joace şi în ultima etapă. UTA are datorii de peste 400.000 de euro, FC Baia Mare e deja în colaps, iar Drobeta Tr. Severin se află la un pas de desfiinţare în ciuda faptului că are un stadion nou, de excepţie. Minerul Lupeni, Mureşul Deva sau CSM Râmnicu Vâlcea au toate şansele să nu încheie returul. Ironia face ca FC Bihor să întâlnească în prima etapă din retur pe Jiul, care este ca desfiinţată. Numai o minune ar putea face ca minerii să apară sâmbătă, pe terenul propriu, cu o echipă din 11 jucători.