Destinații de vacanţă preferate de români, precum Grecia, Spania sau Italia, sunt afectate de temperaturi sufocante de mai multe zile, iar sudul Europei va continua să se topească şi săptămâna viitoare, relatează presa internaţională.

Ministerul italian al Sănătăţii a emis un cod roşu de caniculă pentru 16 oraşe importante din Italia, printre care se numără Roma, Bologna şi Florenţa.

Avertismentul este valabil pentru acest weekend, dar valul de căldură se estimează că va persista până săptămâna viitoare. Potrivit presei italiene, în Sardinia se prognozează temperaturi extreme de până la 48 de grade Celsius. Recordul european a fost înregistrat în 2021 în Sicilia, când termometrele arătau 48,8 grade Celsius.

Valul a fost botezat „Caron”

Numit de specialişti "Caron", după numele zeului care ducea oamenii în lumea de dincolo în mitologia greacă, valul de căldură de săptămâna viitoare se va simţi cel mai mult tot în Sardinia.

"Temperaturile vor atinge un maxim între 19 şi 23 iulie - nu numai în Italia, ci şi în Grecia, Turcia şi Balcani. Mai multe recorduri locale de căldură în aceste zone ar putea fi depăşite în acele zile", a afirmat meteorologul italian şi expertul în climă Giulio Betti, citat de BBC.

Guvernul Italiei a emis recomandări pentru persoanele aflate în zonele afectate de codul roşu, solicitându-le să evite expunerea directă la soare în intervalul orar 11:00-18:00 şi să acorde o atenţie deosebită persoanelor în vârstă sau vulnerabile.

În Roma, locuitorii şi turiştii se confruntă cu temperaturi sufocante, ceea ce face ca plimbările prin oraş să devină "un coşmar", după cum a descris un ghid turistic.

Incendiu uriaș în Spania

Nu doar Italia trece prin zile de foc. Grecia se confruntă în ultimele zile cu temperaturi record de peste 40 de grade Celsius, iar Colina Acropole, una dintre cele mai populare atracţii turistice, a fost închisă în orele de vârf, pentru a proteja turiştii de căldură.

În Insulele Canare din Spania, un incendiu forestier a izbucnit sâmbătă dimineaţa, determinând evacuarea a cel puţin 2.000 de persoane. 

Fernando Clavijo, preşedintele guvernului regional al Insulelor Canare, a declarat că cel puţin 12 case au fost distruse din cauza focului favorizat de vântul puternic, condiţiilor climatice extreme şi valului de căldură cu care se confruntă regiunea.

În România se face foarte cald în majoritatea zonelor, iar în vestul, sudul şi sud-estul ţării şi local în centru va fi caniculă şi aerul devine aproape irespirabil. Căldura se intensifică şi în regiunile vestice. Amiaza ne aduce soare arzător, multă zăpuşeală şi 37 de grade la umbră, inclusiv în Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!