Pe cât de colorate sunt ornamentele festive din Piaţa Unirii, pe atât de aprige sunt criticile multor orădeni privind felul în care se face accesul la Târgul de Crăciun, deschis vineri în centrul Oradiei.

Conform regulilor impuse la nivel naţional, la târguri pot participa doar cei care prezintă certificatul verde, care atestă vaccinarea cu schemă completă sau trecerea prin boală, iar asta a stârnit nemulţumirea multora. 

BIHOREANUL a primit, însă, şi o reclamaţie, potrivit căreia la cel din Oradea s-ar fi intrat şi fără certificat... 

Cu garduri şi coduri QR

Târgul de Crăciun Oradea 2021 a fost deschis oficial vineri seara, de primarul Florin Birta, alături de mai mulţi copii, care, totodată, au aprins luminile de sărbătoare în oraş. 

Organizat în Piaţa Unirii, târgul este, în premieră, delimitat cu garduri, iar la intrare sunt agenţi de security sau reprezentanţi ai organizatorilor, care verifică, cu ajutorul aplicaţiei oficiale a STS, dacă persoanele care vor să intre în perimetrul evenimentului au certificat verde Covid valabil. 

Regula nu este una impusă la nivel local, ci la nivel naţional, printr-o decizie a Guvernului. Concret, conform legislaţiei în vigoare, "activitatea târgurilor, a bâlciurilor şi a talciocurilor este permisă până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2". 

De altfel, aceeaşi măsură, privind restricţionarea accesului, se aplică şi la alte târguri din ţară, inclusiv la târgul de Crăciun din Bucureşti. 

"Crăciunul este al tuturor..."

Chiar şi aşa, o sumedenie de orădeni şi-au exprimat nemulţumirea şi chiar revolta faţă de această măsură, unii crezând chiar că restricţiile au fost impuse, de la sine putere, de autorităţile locale. În mediul online, au apărut comentarii în acest sens atât pe pagina oficială de Facebook a Târgului de Crăciun, cât şi pe cea a primarului Florin Birta, de altfel şi pe paginile social-media ale ziarelor locale. 

Spre exemplu, pe cea a Târgului de Crăciun Oradea au apărut comentarii sarcastice ca: "Dacă nu puneti şi sârmă ghimpată la ţarcul de Craciun, nu are farmec! Sau puneţi direct curent în garduri să fie mai spectaculos! Poate aşa se opreşte virusu’". 

O orădeancă a comentat: "Crăciunul este al tuturor nu numai al vaccinatilor. Şi nevaccinaţii au copii, nesimţiţilor". Tot acolo au apărut mesaje ca: "Ruşine pentru garduri... Ruşine conducerii oraşului pentru că au adoptat o asemenea măsură în cel mai frumos oraş din ţară". 

Pe pagina de Facebook a primarului Florin Birta, mai mulţi locuitori ai urbei îi transmit acestuia că nu-l vor mai vota tocmai din cauza regulilor de acces la Târgul de Crăciun. "D-le primar, am vrea să ştim ce le spuneţi oamenilor care plătesc taxe şi impozite în acest oraş şi care nu au acces la târgul de Crăciun?", a scris un urmăritor de-al edilului. 

O orădeancă a comentat: "Un târg al dezbinării, cu garduri sinistre, cu luminiţe care nu fac lumină. #ruşine", iar o alta a scris: "Un copil poate sa şi ia un covrig de la colţ, dar nu poate să-şi ia o turta dulce de la târgul de Crăciun? Să vă fie RUŞINE!!!". 

Pe alocuri, nemulţumiţii sunt contrazişi de persoane care susţin că, în contextul pandemiei, o astfel de delimitare este obligatorie pentru evitarea răspândirii infecţiilor. Ba mai mult, ei spun că persoanele care aleg să nu se vaccineze trebuie să accepte şi că nu vor putea să ia parte la toate evenimentele sociale dintr-o comunitate.

"Cam aşa se verifică..."

În timp ce mulţi sunt nemulţumiţi de regula prezentării certificatului verde, alţii se tem că aceasta nu este respectată tot timpul.

Un cititor al BIHOREANULUI a reclamat că, sâmbătă, înainte de prânz, a intrat în perimetrul târgului fără ca cineva să-i ceară certificatul verde. Reclamantul a transmis şi o scurtă înregistrare video care să-i ateste spusele. Din videoclip se vede că nu se făcea controlul la intrare, dar şi că încă nu erau deschise majoritatea căsuţelor din târg. "Cam aşa se verifică certificatele verzi la Târgul de Crăciun. Au trecut mai puţin de 24h de la deschidere. Bravo, Primaria Oradea", a transmis orădeanul alături de filmare.

Contactată de BIHOREANUL, Alina Toie, directorul APTOR, spune că filmarea a fost făcută înainte de ora 12, oră de la care se deschide Târgul de Crăciun Oradea în zilele de weekend. 

"Imaginile sunt surprinse înainte de deschidere - după cum se vede unele căsuţe erau încă închise, şi comercianţii se pregăteau pentru deschidere respectiv aprovizionau. Pe toată perioada în care târgul este deschis - în timpul săptămânii de la 14:00 la 21:00 şi în weekend de la orele 12:00 la 21:00 - accesul se face în condiţiile stabilite de reglemtarile în vigoare, iar la punctele de acces sunt agenţi de pază, voluntari şi reprezentaţi ai organizatorilor", a transmis şefa APTOR, asociaţie care organizează, în numele Primăriei Oradea, evenimentul.