Cea de-a XII-a ediție a Swimathon Oradea va rămâne în istoria comunității ca una record. Cei peste 350 de înotători care au răspuns invitației lansate de Fundația Comunitară Oradea, organizatoarea evenimentului, au adunat, sâmbătă, în tribunele bazinului olimpic din oraș, numeroși susținători.

La ora 10, gălăgia făcută de aceștia, în timp ce își susțineau părinții, soții și soțiile, prietenii sau colegii de muncă, se auzea din Parcul Brătianu, aflat în vecinătatea bazinului olimpic. Cu vuvuzele, fluiere sau folosindu-se doar de puterea lor interioară, orădenii au scandat și i-au încurajat pe înotători, astfel încât aceștia să parcurgă cât mai ușor lungimile de bazin.

De pe margine, misiunea celor intrați la apă poate părea ușoară, dar fețele lor serioase trădează faptul că la Swimathon anduranța nu este opțională. Norocul lor că au avut cine să-i încurajeze!

„În public, avem un flux de persoane mai mare decât la edițiile trecute, aș zice chiar aproape dublu”, a declarat pentru BIHOREANUL Claudia Abrudan, directoarea executivă a Fundației Comunitare Oradea.

La Swimathon, înotătorii fac valuri pentru a strânge bani cauzei căreia se dedică. În total, la această ediție au fost acceptate 16 proiecte, inițiate de diferite ONG-uri din Bihor și susținute de așa-numiții ambasadori, adică cei care le-au promovat.

Donațiile strânse până în prezent nu sunt deloc de neglijat. „Ne apropiem de 900.000 de lei. Deosebirea față de alți ani este că sunt donații mult mai numeroase și sume mai mari de la persoane fizice. Există o creștere a sumelor donate și de companii, dar nu este spectaculoasă. În schimb, este spectaculos cum s-au mobilizat persoanele fizice, prin ambasadorii proiectelor”, a precizat Abrudan.

Banii se vor întoarce în comunitate, direct sau indirect, pentru că toate cauzele vizează oamenii și locurile de aici. De pildă, un proiect este dedicat unui număr de 120 de bihoreni din medii defavorizate, care ar urma să primească zilnic o masă caldă, un altul va finanța două tabere la mare pentru 100 de copii care provin din orfelinate sau familii sărmane și care vor merge pentru prima oară pe litoral, iar un al proiect se va finaliza prin amenajarea a 20 de grădini verticale în clasele Liceului Greco-Catolic din Oradea.

Cele mai multe donații le-a strâns proiectul „Dăm aripi micuțului Angelman”, peste 152.000 de lei, bani care vor fi cheltuiți pentru tratamentele unui băiețel de 4 ani din Oradea a cărui copilărie este puternic afectată de sindromul Angelman, din cauza căruia Cezar are vârsta mentală a unui bebeluș de 8 luni.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!