A fost agitaţie, în prima parte a zilei de sâmbătă, la Bazinul Olimpic "Ioan Alexandrescu" din Oradea. Sute de persoane au mers să susţină proiectele caritabile înscrise în cursa Swimathon, încurajând din tribune concurenții care au înotat pentru a strânge donaţii.

Competiţia, organizată de Fundaţia Comunitară Oradea, a început la ora 9. Acesta a fost de altfel şi primul eveniment organizat la Bazinul Olimpic după reabilitare.

Supereroii în apă

În total, în concurs s-au înscris 264 de înotători - familii întregi, prieteni, membri de cluburi sportive, colegi de muncă, studenți, antreprenori şi copii.

Susţinătorii competitorilor au fost vocali şi echipaţi cu pancarte şi fluiere, încurajând frenetic din tribune fiecare concurent, în tentativa de a strânge cât mai multe fonduri pentru proiectele pentru care luptă.

Puţin după ora 10.30, în apă a intrat şi echipa "Supereroii", formată din cinci sportivi cu sindrom Down şi tânărul Florin Mihuţ (foto jos) din comuna bihoreană Mihai Bravu, imobilizat în scaun cu rotile.

Aceştia au înotat pentru a susţine şi a atrage sponsorizări pentru proiectul "Trăiesc, învăţ, descopăr cu sprijinul tău" al Asociaţiei Down Oradea.

"Atmosfera a fost minunată, cei din tribune ne-au încurajat tot timpul. Eu am înotat pe spate, doar aşa pot. Sper că am reuşit să adunăm destui bani pentru terapiile copiilor şi persoanelor cu dizabilităţi care sunt beneficiari ai ONG-ului", a declarat Florin Mihuț pentru BIHOREANUL.

Până sâmbătă, echipa "Supereroii 2022" (foto jos) a reşit să adune 27.360 lei din totalul de 30.000 lei necesari, însă orice sumă în plus este importantă.

Ambasador cu 70.000 lei

Potrivit antrenorului de înot Ovidiu Tirla, managerul proiectului Swimathon, în cursă s-au înscris în total 46 de echipe, iar în apă s-au întrecut 264 de înotători.

Premiul pentru cea mai activă echipă de înotători i-a revenit echipei Unicom Swim2Andreea, care a reuşit să strângă 74.000 lei pentru Andreea, o profesoară de la Liceul de Arte din Oradea care a suferit repetate operaţii pe creier, iar acum are nevoie de mai multe terapii şi tratamente pentru a putea trăi.

Premiul pentru cel mai activ ambasador a mers la Marius Meşteru, din aceeaşi echipă, care a reuşit să adune peste 70.000 lei pentru Andreea.

Câștigătoarea competiției, adică echipa care a înotat cele mai multe lungimi de bazin, 74, a fost Crișul Oradea 2, formată din poloiștii juniori ai formației. Aceștia au făcut valuri pentru proiectul Asociației Down Oradea. 

Pentru cele două performanțe, a ambasadorului Marius Meșteru și a echipei Crișul Oradea 2, FCO va suplimenta donațiile strânse pentru cauzele susținute cu câte 1.000 lei.

În total, la cea de-a zecea ediție a Swimathon Oradea s-au adunat peste 220.000 lei. 

Cei care doresc pot dona în continuare, timp de o lună, pentru oricare dintre proiectele înscrise la Swimaton, pe site-ul Fundaţiei Comunitare Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!