În fiecare primăvară, în preajma Salontei se petrece un adevărat masacru. Păsări răpitoare şi animale mici mor, după ce mănâncă ouă otrăvite, anume lăsate în calea lor. An de an, măcelul se lasă cu plângeri, dar niciodată autorii n-au fost identificaţi.

Salontanii îi bănuiesc pe vânătorii din Asociaţia Crişana Hunting. "Elimină selecţia naturală. Ca să aibă cât mai mult vânat, otrăvesc păsări şi animale care ar putea să mănânce pui de fazani sau de iepuri", acuză un localnic.

Risc uriaş

Un salontan a reclamat BIHOREANULUI că, în primele zile din aprilie, mergând la un teren agricol pe care îl are între Salonta şi Ciumeghiu, a găsit pe jos sute de ouă otrăvite. "Sunt ouă de găină sau de raţă, puse în mai multe locuri, ca şi cum ar fi cuiburi. Dar dacă te uiţi atent, fiecare a fost găurit şi injectat cu ceva, iar gaura e acoperită cu ceară", a povestit bărbatul, care, de frică, preferă să rămână anonim. Dintr-un ou pe care l-a spart a văzut că a curs o substanţă dubioasă, verde.

S-a convins că ouăle sunt o momeală letală când, lângă un asemenea cuib, a găsit un ou spart şi un hoit de erete de stuf, pasăre răpitoare care se hrăneşte şi cu ouăle altor păsări. Bărbatul este cu atât mai revoltat cu cât fenomenul se repetă în fiecare primăvară, de aproape zece ani: "Sigur vânătorii le pun, ca să otrăvească păsările răpitoare. Cu cât răpitoarele sunt mai puţine, cu atât mai mulţi pui de fazan şi de iepuri vor supravieţui, iar ei vor avea ce să vâneze. Elimină selecţia naturală".

Pe lângă masacrul necuvântătoarelor, ouăle otrăvite sunt însă un real pericol şi pentru oameni: copiii ar putea să se joace cu ele sau chiar să le ducă acasă, pentru a le mânca!

Specii protejate, în pericol

ornitologul Nagy Attila, de la asociaţia Milvus GroupÎngrijorătorul fenomen e cunoscut şi de specialişti. "De prin 2013 am observat că se întâmplă asta la Salonta şi Ciumeghiu", spune ornitologul Nagy Attila (foto), de la asociaţia Milvus Group. Potrivit acestuia, ouăle otrăvite sunt anume amplasate lângă vizuinile de vulpi sau cuiburile de coţofene, specie de păsări care mănâncă ouăle altor zburătoare. "Un aşa-zis control al răpitoarelor, complet ilegal", zice Nagy, care în anii trecuţi a făcut mai multe plângeri, dar toate au avut acelaşi deznodământ: fapta există, dar autorii rămân necunoscuţi.

Câte păsări au murit otrăvite este imposibil de spus, dar e clar că multe sunt din specii protejate. "În anii trecuţi au murit două acvile de câmp, care din cunoştinţele noastre erau singura pereche din România", dezvăluie ornitologul. În plus, sunt condamnate la moarte şi mamiferele. "Păsările mor pe loc, ca şi cum ar fi luat cianură. Apoi, hoiturile sunt mâncate de alte mamifere. Într-un an, lângă un asemenea cuib, am găsit un erete mort, mâncat pe jumătate, iar la vreo sută de metri o pisică sălbatică moartă, altă specie protejată".

Şi Nagy e convins că mâna criminală este a vânătorilor. "Ei încasează bani pentru partide de vânătoare la care vin străini şi e important să aibă cât mai mulţi fazani, iepuri...".

Nu ştiu, nu cunosc

Dorel Ungur, afacerist controversat BihorFondul de vânătoare este administrat de Asociaţia Crişana Hunting, înfiinţată de controversatul afacerist Dorel Ungur (foto). De altfel, Ungur a fost cercetat de procurori pentru modul în care ONG-ul a pus mâna pe mai multe fonduri, inclusiv acesta. A fost acuzat că a folosit documente false, dar ancheta a trenat până când faptele s-au prescris. Desigur, Ungur pretinde că nu ştie nimic de măcelul necuvântătoarelor. "Nu mă ocup eu de conducerea executivă a asociaţiei", zice afaceristul, pasând discuţia la preşedintele Ovidiu Bărgău.

"Eu nici n-am auzit de aşa ceva. De ce să pună vânătorii ouă otrăvite, când pot vâna răpitorii? Poate proprietarii de terenuri agricole din zonă", spune Bărgău. Greu de crezut, însă, ca paznicii de vânătoare să nu fi reclamat niciodată şefilor că au găsit ouă suspecte sau animale moarte. Desigur, dacă nu cumva şefii lor ştiau deja...

O nouă anchetă a început acum, după ce comisari de la Garda de Mediu şi Direcţia Sanitară Veterinară au mers în locul cu pricina şi au găsit ouăle otrăvite şi o pasăre moartă. Ouăle urmează să fie analizate, pentru a se stabili cu ce substanţă au fost injectate. Rămâne de văzut dacă de data asta ancheta va fi una cu folos...