Oradea City Hunt. Așa se numesc noile tururi menite să pună în valoare monumentele, palatele și alte frumuseți din centrul Oradiei, într-un mod atipic. 

Este vorba despre „vânători” de comori arhitecturale, înzestrate nu doar cu frumusețe, ci și cu povești, pe care participanții le vor descoperi dacă rezolvă unele ghicitori și trec de câteva provocări. Toată experiența este gratuită, fiind deschisă și localnicilor, și turiștilor... 

Oradea... altfel 

Programul este organizat, în premieră în această vară, de Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune (Visit Oradea) în parteneriat cu firma Spark Communication, care oferă, printre altele, experiențe de treasure hunt și teambuilding pentru companii. 

„Oradea City Hunt este un proiect care se adresează tuturor celor interesați să descopere și să cunoască Oradea mai îndeaproape, să afle lucruri mai puțin cunoscute din arhitectura și istoria obiectivelor turistice, într-o manieră inedită și interactivă”, transmite Visit Oradea.

Astfel de tururi interactive se organizează deseori și în străinătate, explică Cristian Câmpan (foto), administratorul Spark Communication. „Credem că Oradea poate fi descoperită și altfel, mai dinamic, decât în clasicele tururi cu ghizi”, spune el. 

Ghici ghicitoarea mea!

Conceptul Oradea City Hunt a fost conturat în jurul principalelor obiective din zona centrală și al poveștilor acestora. „Vânătorii” vor parcurge circa 4 kilometri, iar turul va dura cam 3 ore, timp în care se vor desfășura provocările și, la fiecare oprire, participanții vor afla de la ghizi detalii - unele mai puțin cunoscute - despre obiectivul din fața lor. 

„Sunt în total 13 stagii. La fiecare nou punct se ajunge prin intermediul unor ghicitori. Într-o eră a digitalizării, noi ne-am axat pe metode clasice, așa că fiecare grup primește un plic personalizat cu Oradea City Hunt, iar acolo sunt indicii privind următorul obiectiv, sub formă de ghicitori. Evident, găsirea răspunsurilor e mai ușoară pentru orădeni și ceva mai dificilă pentru turiști”, spune Cristian Câmpan. Exercițiul va continua la fiecare popas.

Tur cu provocări

De asemenea, pe parcursul aventurii, exploratorii vor trebui să treacă și de câteva provocări, cum ar fi, bunăoară, să recreeze pentru o fotografie scena din celebra pictură „The Creation of Adam” de pe tavanul Capelei Sixtine. Într-un alt punct din Oradea City Hunt, ei ar putea fi provocați să cuprindă într-o singură fotografie 4 anotimpuri. Așadar, participanților li se va pune la încercare creativitatea. 

Traseul propus de organizatori cuprinde mai multe locuri reprezentative pentru Oradea și pentru moștenirea ei Art Nouveau. Astfel, „vânătorii” vor ajunge, de pildă, în Piața Unirii, cu al ei celebru Palat Vulturul Negru, la Casa Darvas-La Roche, devenită muzeu Art Nouveau, dar vor descoperi și spectaculoasele palate de pe Calea Republicii: Apollo, Moskovits Miksa și Stern. 

Totodată, turul atinge Piața Ferdinand, ce găzduiește și Teatrul de Stat, strada Vasile Alecsandri ori Sinagoga Neologă Sion. 

Duminica în oraș

Întreg proiectul Oradea City Hunt le este oferit gratuit orădenilor și turiștilor curioși. Tururile ar urma să se desfășoare în diminețile următoarelor șase duminici, pe 26 mai, 2 iunie, 9 iunie, 16 iunie, 23 iunie și 30 iunie.

Tururile se vor ține în limba română, sau, la cerere, în limba engleză, ele fiind oferite de membrii echipei Spark Communication. Cei care vor să participe trebuie să se înscrie în prealabil online, urmând un link disponibil pe pagina de Facebook a evenimentului Oradea City Hunt. 

Vor putea fi maximum 40 de participanți într-o duminică, iar aceștia vor fi împărțiți în două grupe, dar nu va exista vreo competiție între ele. Menirea proiectului este aceea de a-i face pe orădeni și pe turiști să descopere comorile orașului într-o „vânătoare” plăcută, captivantă și chiar amuzantă...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!