Un aparat de joacă, un balansoar şi un panou informativ au fost smulse din perimetrul zonei verzi amenajate lângă Parcul Iosif Vulcan spre Podul Ferdinand şi aruncate în apă de către persoane necunoscute, duminică noapte. Poliţia Locală nu a înregistrat nicio sesizare şi a trimis un echipaj să constate actul de vandalism abia luni la orele prânzului.

Preşedintele Asociaţiei Aqua Crisius din Oradea, Mihai Togor, cea care a amenajat spaţiul verde în zona respectivă, acuză Poliţia Locală de indolenţă şi de ineficienţă. "Este revoltător ca sub nasul funcţionarilor Poliţiei şi ai Primăriei o astfel de situaţie să rămână necunoscută atâta timp", spune Mihai Togor, preşedintele Aqua Crisius.

Malul drept al Crişului dintre Parcul Libertăţii şi Podul Ferdinand a fost amenajat în urmă cu doi ani de Aqua Crisius cu mai multe aparate de joacă pentru copii, balansoare, mese şi bănci. După cum spune Togor, au fost investiţi peste 10.000 de lei, bani obţinuţi din două proiecte ce vizau refacerea peisagistică a zonei. Pe lângă dotarea zonei de agrement, în câteva puncte au fost montate panouri informative cu scop educativ, prin care se prezenta succint micro-ecosistemul zonei.

"Am vrut ca orădenii să se bucure de acel loc. Din păcate, însă, fondurile atrase pentru amenajare se duc pe apa... Crişului. Nu e primul act de vandalism în zonă, şi nimeni nu găseşte vinovaţii, deşi ruperea unor bănci şi aparate de joacă sigur nu s-a putut face fără larmă", a spus Togor.

Luni la prânz, şeful Poliţiei Locale Oradea, comisarul şef Alexandru Laza, a declarat pentru BIHOREANUL că "nu a fost înregistrată nicio reclamaţie la dispecerat" privind acest act de vandalism, dar după ce a fost sesizat a trimis un echipaj în zonă şi a luat legătura cu Direcţia Tehnică a Primăriei în vederea recuperării mobilierului urban din albia râului şi a refacerii spaţiului de agrement. "Aparatele şi panoul vor fi puse la locul lor cât mai repede", a spus Laza.

Pe de altă parte, preşedintele Aqua Crisius a precizat că va depune o plângere la Poliţia Municipiului pentru identificarea vandalilor.

UPDATE:

Aparatele au fost scoase din apă în cursul după amiezii de luni şi au şi fost trimise la recondiţionat. "Când vor fi terminate, vor fi remontate de către firma care se ocupă cu întreţinerea spaţiilor verzi, RER Ecologic Service, împreună cu firma Panimar", a declarat Laza.