Protecţia Consumatorului Bihor a finalizat recent o acţiune tematică de control a abatoarelor şi producătorilor de preparate din carne din judeţ. Aproape toţi operatorii economici controlaţi au fost găsiţi cu hibe, cea mai des întâlnită deficienţă fiind comecializarea de mezeluri etichetate necorespunzător. Valoarea amenzilor aplicate depăşeşte 100.000 de lei.

"În perioada 25 octombrie - 9 noiembrie, comisarii CJPC Bihor au desfăşurat o acţiune tematică de control privind calitatea, modul de comercializare şi etichetarea preparatelor din carne existente la comercializare", se arată în comunicatul de presă dat publicităţii joi de conducerea instituţiei.

Conform documentului, au fost controlaţi 42 de operatori economici din tot judeţul, 38 dintre aceştia fiind găsiţi cu probleme. "Cele mai multe deficienţe se referă la modul defectuos de etichetare a produselor, respectiv etichetele nu conţineau elemente de identificare şi caracterizare care să poată da încadrarea în data limită de consum stabilită de producător. Din fericire, spre deosebire de controalele precedente, cazurile de produse expirate au fost mai puţine", a declarat pentru BIHOREANUL Traian Bejan, şeful CJPC Bihor.

La majoritatea comercianţilor controlaţi comisarii CJPC au găsit mezeluri păstrate în alte condiţii decât cele impuse de producător, iar unele produse din import nu aveau aplicate pe etichete traducerea în limba română, lucru impus de lege. Alte nereguli ţin de neafişarea preţurilor de vânzare şi a datelor de înregistrare la Registrul Comerţuluia ale firmelor care vindeau preparatele din carne.

Comisarii au retras de la vânzare 827 kilograme de mezeluri din cele 2.504 verificate, adică nu mai puţin de o treime, iar valoarea amenzilor aplicate a fost de 102.500 lei.