Serviciul european privind schimbările climatice Copernicus a anunțat că vara anului 2024 a fost cea mai caldă înregistrată vreodată, informează The Associated Press. 

Potrivit specialiștilor Copernicus, pe perioada verii meteorologice din emisfera nordică (adică lunile iunie, iulie și august) s-a înregistrat o medie a temperaturilor de 16,8 grade Celsius, cu 0,03 grade peste vechiul record stabilit în vara anului 2023. 

CNN arată că această vară a fost cu 0,69 grade Celsius mai caldă decât media înregistrată între anii 1991 și 2020.

Serviciul Copernius spune, de altfel, că anul 2024 este pe cale să devină cel mai cald din istoria măsurătorilor. „Pentru ca anul 2024 să nu devină cel mai cald din istorie, trebuie să asistăm la o răcire foarte semnificativă a peisajului în ultimele câteva luni, ceea ce nu pare probabil în acest stadiu”, a declarat directorul Copernicus, Carlo Buontempo. 

Înregistrările Copernicus datează din 1940, dar înregistrările americane, britanice și japoneze, care încep la mijlocul secolului al XIX-lea, arată că ultimul deceniu a fost cel mai cald de când se fac măsurători regulate și probabil din ultimii 120.000 de ani, potrivit unor oameni de știință, notează Digi24.ro. 

Odată cu temperaturile ridicate, „punctul de rouă” - una dintre modalitățile de măsurare a umidității aerului - a fost probabil la un nivel record sau aproape de acesta în această vară în cea mai mare parte a lumii, a transmis directorul Copernicus, Carlo Buontempo. 

Climatologii avertizează că aceste fenomene afectează direct oamenii. „Toate acestea se traduc prin mai multă suferință în întreaga lume, pe măsură ce locuri precum Phoenix (n.r. - oraș din SUA) încep să se simtă ca un grătar blocat la temperaturi înalte pentru perioade din ce în ce mai lungi ale anului”, a declarat Jonathan Overpeck, decan pentru mediu și climatolog la Universitatea din Michigan, conform sursei citate.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!