A fost confirmat primul caz de infectare cu varianta Omicron a Covid în judeţul Bihor. Este vorba despre o femeie în vârstă de 39 de ani din Oradea, care a călătorit în Africa Centrală, iar după întoarcerea acasă a avut anumite simptome, deşi este vaccinată cu schema completă anti-Covid. 

Confirmarea oficială a sosit luni la Direcţia de Sănătate Publică Bihor de la Institutul Cantacuzino. "Este vorba despre o persoană de sex feminin, în vârstă de 39 de ani, din Oradea, care a călătorit în urmă cu două săptămâni în Africa Centrală", a declarat pentru BIHOREANUL dr. Daniela Rahotă, directorul DSP Bihor. 

Întoarsă în Oradea după o scurtă călătorie de afaceri, femeia a avut anumite simptome şi, chiar dacă nu erau grave, a sunat Ambulanţa pentru a fi testată. "Avea o simptomatologie uşoară, spre medie, dar fără probleme grave. S-a făcut recoltarea probei şi am trimis-o la Institutul Cantacuzino, cerând realizarea secvenţierii, pentru că dânsa avea istoric de călătorie în Africa Centrală. Noi am bănuit că ar fi vorba de Omicron şi ni s-a confirmat", a explicat dr. Rahotă. 

Femeia s-a aflat în stare bună, nu a avut simptome deosebite, ci în special a simţit stări de oboseală. Între timp, ea a şi ieşit din izolare după ce au trecut cele 14 zile impuse în cazul bolnavilor de Covid. Femeia din Oradea este vaccinată anti-Covid cu schema completă. 

Potrivit dr. Daniela Rahotă, deocamdată din Bihor nu au fost trimise şi alte probe pentru secvenţiere la Institutul Cantacuzino. 

Cu noul caz confirmat al femeii din Oradea, în România au fost identificate până acum 16 cazuri de infecţie cu varianta B.1.1.529 a Covid, denumită Omicron.