Varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 a fost detectată în cel puţin 38 de ţări, au informat, sâmbătă, reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Printre acestea nu se află, până în prezent, România. 

Statele Unite şi Australia sunt ţările care au anunţat cel mai recent transmiterea variantei la nivel local. Conform Hotnews.ro, OMS a avertizat că poate dura săptămâni pentru a determina cât de infecţioasă este această nouă tulpină, dacă provoacă forme mai grave de boală şi cât de eficiente sunt tratamentul şi vaccinurile împotriva ei.

Vineri, OMS a transmis că încă nu au fost raportate decese asociate acestei noi variante. La cât de răspândită este deja varianta Omicron, aceasta ar putea să cauzeze mai mult de jumătate din cazurile de îmbolnăvire care vor apărea în Europa în următoarele luni.

Primele date ale unui studiu efectuat de cercetărori din Africa de Sud, unde a fost iniţial raportată noua variantă, pe 24 noiembrie, sugerează că riscul de reinfectare este de trei ori mai mare faţă de variantele Delta şi Beta. Totuşi, oamenii de ştiinţă au spus că, până acum, vaccinurile se dovedesc a fi eficiente în a opri dezvoltarea unei forme grave.

Deşi nu a fost identificat încă oficial, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat vineri că e posibil ca Omicron să fi ajuns deja şi în România. "Nu exclud ca un prim caz să existe deja în România. Poate nu în rândul celor deja testaţi, poate au fost persoane care au călătorit şi au venit prin terţe ţări şi nu ştim despre ei", a spus Rafila.

"Nu cunoaştem elemente legate de patogenitatea similară sau diferătă faţă de a tulpinii Delta sau a celei originale. Nu cunoaştem nici modul cum anticorpii obţinuţi după îmbolnăvire sau vaccinare sunt neutralizanţi şi dacă protecţia oferită de vaccin sau de trecerea prin sau sunt diferite faţă de ce se întâmplă în momentul de faţă la tulpinile clasice", a adăugat Rafila.