Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, şi-a dat, luni, demisia din onoare din această funcţie, la scurt timp după votul dat în Senat de respingere a solicitării procurorului general al Parchetului Suprem privind începerea urmăririi penale împotriva sa în dosarul Romgaz, pentru complot şi subminarea economiei naţionale.

Anunţul a fost făcut de Vosganian luni seară, după ce a ieşit din cabinetul preşedintelui Senatului, Crin Antonescu, unde a avut loc o şedinţă a liderilor PNL la care au participat şi premierul Victor Ponta şi liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu.

"În urma declaraţiei pe care am făcut-o în plenul Senatului, am avut întâlnire cu liderii USL şi am explicat din nou care este motivaţia declaraţiei mele şi, în acelaşi timp, pentru a înlătura orice posibilă ambiguitate, orice posibilă controversă privind activitatea Guvernului, am explicat de ce este utilă prezentarea demisie mele de onoare din funcţia de ministru al Economiei. Aceasta, în contextul în care, pe de o parte, votul din Senat a dovedit nevinovăţia mea şi în plus a arătat încrederea de care mă bucur în rândul clasei politice, iar pe de altă parte moştenirea pe care o las în Ministerul Economiei în care mai toate dosarele grele sunt aproape de scadenţă, cred că este o confirmare a faptului că mi-am făcut datoria la Ministerul Economiei", a spus Vosganian, potrivit agenţiei de ştiri Mediafax.

Demisia lui Varujan Vosganian din funcţia de ministru a venit la scurt timp după votul dat în Senat de respingere a solicitării procurorului general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie privind începerea urmăririi penale împotriva sa. Parchetul Curţii Supreme a solicitat, în 2 septembrie, Senatului şi, respectiv, şefului statului declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian şi a lui Adriean Videanu, pentru complot şi subminarea economiei naţionale.

Dosarul în care DIICOT a cerut aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Videanu şi Vosganian este desprins dintr-un alt dosar în care, în decembrie 2011, procurorii au început urmărirea penală în cazul a 40 de persoane cu funcţii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei şi Agenţia Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, pentru complot şi subminarea economiei naţionale.

Potrivit preşedintelui PNL, Crin Antonescu, interimatul la Ministerul Economiei va fi asigurat de vicepremierul Daniel Chiţoiu, Biroul Politic Naţional al PNL urmând să stabilească, probabil lunea viitoare, un nou ocupant pentru această funcţie.

"Vosganian a considerat, consultându-se şi cu Victor Ponta şi cu mine, în calitatea noastră de lideri ai USL, că rămânerea sa în Guvern - deşi nu are niciun fel de vină şi nu se află sub niciun fel de suspiciune - ar fi dat posibilitatea unor atacuri asupra Guvernului. Cunoaştem foarte bine în ce ţară trăim, cunoaştem foarte bine cu ce propagandă absurdă ne batem şi nu a vrut nici domnia sa, nu vrem nici noi, să-i facem mai dificilă decât este sarcina acestui Guvern şi a prim-ministrului. Aşa încât, oferindu-şi demisia, ea a fost acceptată şi mergem mai departe", a declarat preşedintele PNL.

Crin Antonescu a menţionat că Senatul a fost "pus în faţa unei situaţii grele", respectiv aceea de a decide începerea urmăririi penale.

"Din ceea ce am avut noi de judecat, aşa cum s-a văzut şi din dezbaterea în plen, niciun element nu ne putea face să ne luăm răspunderea, pe cei 125 de senatori, 26 au fost doar pentru, 125...şi vă reamintesc că liberali sunt doar 50, să ne luăm răspunderea de a trimite un om în judecată fără niciun motiv real, pe baza unor hotărâri de Guvern şi a unor decizii de Parlament. Totuşi, aceasta fiind decizia, s-ar fi dezlănţuit un atac care asupra unui ministru în funcţie ar fi spus că nu pot acţiona judecătorii, procurorii, şi nu am vrut să dăm o nouă ţintă pentru sau împotriva acestui Guvern", a susţinut Antonescu.