Dacă ar fi vegetarieni, câinii din adăpostul Grivei ar avea din belşug ce să mănânce! Unul din ţarcuri a fost transformat într-o minune de grădină, din care cei 11 angajaţi se servesc cu tot felul de zarzavaturi.

Hingherii se jură că nu s-au apucat de "agricultură" pentru a face bani, ci pentru nevoile proprii, că n-au cheltuit niciun leu din banii publici pentru cele trebuincioase noii lor îndeletniciri şi că, deşi grădinăresc la locul de muncă, o fac doar după orele de program...

Pitită după câini

În 2012, Administraţia Domeniului Public Oradea a preluat de la fundaţia SOS Dogs adăpostul pentru câini din Ioşia, l-a rebotezat Grivei şi l-a transformat în singurul serviciu de gestionare a câinilor fără stăpân din toată Zona Metropolitană.

Pe cei 15.000 mp au fost amenajate 18 ţarcuri, putând adăposti 160 de câini. Săptămâna trecută, însă, mai erau doar 40 de patrupede! După ce anul trecut a intrat în vigoare o lege care a permis eutanasierea câinilor după 14 zile de la abandonare, cele mai multe ţarcuri au rămas pustii.

Şi totuşi, una dintre împrejmuiri e plină de viaţă! Ţarcul cu numărul 9, aflat într-una din marginile adăpostului, a fost transformat, discret, în grădină de zarzavaturi, ajunsă acum pe rod. Gardul a fost îmbrăcat cu o plasă verde deasă, aşa că de pe alei nu prea se vede ce-i dincolo de el. Doar parii înalţi ce sprijină roşiile şi castraveţii îi trădează prezenţa.

Muncă de plăcere

Reporterul BIHOREANULUI a intrat în grădina de la Grivei chiar cu administratorul adăpostului, Călin Ardelean. Ce-i drept, locul arată mână de gospodar: terasa e plină cu flori în ghivece suspendate, iar grădina are 12 straturi de legume, fără niciun fir de buruiană: cinci cu ardei, două cu roşii şi câte unul cu castraveţi, gulii, varză, fasole şi dovlecei. Sub terasa acoperită cu placă ondulată şi împrejmuită cu un gărduleţ ornamental din lemn a fost meşterită şi o masă şi scaune făcute din buşteni.

Întrebat cine şi cum a amenajat locul, administratorul a răspuns mândru: "Noi!". Adică el şi ceilalţi 10 angajaţi. "După muncă, lucrăm aici, de plăcere".

Cu voie "de sus"

Ideea grădinii au avut-o, în primăvară, muncitorii. "Cum nu mai sunt aşa mulţi câini, mai multe ţarcuri sunt nefolosite. Colegii au propus să amenajăm o grădină pentru uz propriu. Am cerut permisiunea directorului ADP, dl Liviu Andrica, şi am primit-o", explică administratorul.

Potrivit acestuia, cheltuielile pentru amenajarea terasei şi grădinii le-au suportat angajaţii, voluntar, fără nicio constrângere. "Fiecare a cumpărat răsaduri din piaţă, care cum a putut, la fel şi unelte. Acoperişul terasei l-am făcut din plăci rămase de la piaţa Rogerius, care erau depozitate la noi", zice Ardelean.

"Nu-i ruşine să munceşti!"

Administratorul spune că hingherii grădinăresc voluntar şi toţi se bucură de roade. "Am făcut-o doar pentru noi, să putem mânca la serviciu o roşie, un ardei...". Sub nicio formă, se jură bărbatul, legumele nu vor fi vândute pe vreo tarabă.

În ciuda vecinătăţii dintre câini şi zarzavaturi, Ardelean nu vede de ce grădina ar deranja pe cineva. "Eu am crescut la casă, la Beiuş, dar acum locuiesc la bloc. Ştiu să lucrez o grădină şi aşa mă relaxez, în loc să stau în apartament. Nu-i ruşine să munceşti, ruşinos era dacă ţarcul ar fi fost plin de bălării", argumentează el. În plus, noul hobby nu înseamnă că muncitorii adăpostului nu-şi fac treaba pentru care sunt plătiţi, dovadă fiind faptul că toate ţarcurile sunt curate şi câinii sunt bine îngrijiţi, cum de altfel şi BIHOREANUL a constatat în timpul vizitei neanunţate.

Lăudaţi de şef

Şeful ADP îşi laudă şi el subalternii. "Le-am dat acordul şi sunt chiar mândru de ce au făcut acolo", zice Liviu Andrica (foto), subliniind că oamenii au găsit un mod de a întreţine spaţiul fără să prejudicieze pe nimeni. Directorul spune că verifică adăpostul aproape zilnic şi niciodată nu găseşte vreo hibă. "Sper să nici nu fie nevoie să dezafectăm acea grădină", adaugă Andrica, cu gândul că ar exista şi orădeni care le-au pus gând rău hingherilor-grădinari, dar asigurând, totodată, că dacă numărul maidanezilor ajunşi la Grivei va creşte, muncitorii vor trebui să renunţe la roşii şi castraveţi pentru a le face loc.

Unii iubitori de animale se tem însă că noua pasiune îi va face pe angajaţii adăpostului să eutanasieze câini. "Vor ajunge să spună că nu mai au loc în adăpost şi că trebuie să omoare animalele", spune unul din foştii voluntari ai adăpostului. Temerile îi sunt înlăturate de administrator, care crede că oraşul nu va avea mulţi maidanezi în viitorul apropiat. "Nu se pune problema asta. Oricum, nici nu cred că vom mai ajunge în situaţia să ne apropiem de capacitatea maximă a adăpostului". Aşa că la adăpostul Grivei, câinii rămân să convieţuiască nu doar cu oamenii, ci şi cu plantele...