Ministrul de Interne, Vasile Blaga a convocat luni dimineaţă toţi şefii din minister, iar apoi a susţinut o conferinţă de presă în care şi-a anunţat demisia.

Demisie de onoare

"În această dimineaţă am înaintat premierului demisia mea din funcţia de ministru. Este o demisie de onoare. MAI se află într-un moment important pentru atingrea celui mai important moment după aderarea la UE, respectiv în Spaţiul Schengen şi în acest moment nu trebuie să planeze nicio suspiciune asupra lui. În acest moment suntem în grafic cu respectarea obligaţiilor pentru Spaţiul Schengen, toate restanţele au fost la timp recuperate", a declarat Vasile Blaga când şi-a anunţat demisia.

"Poliţiştii au dreptul de a protesta, dar într-un cadru strict legal. Au fost unii colegi, puţini comparativ cu cei aproape 70.000 de poliţişti pe care îi avem în Poliţie şi în Poliţia de Frontieră care au uitat de jurământul depus pentru ţară atunci când au îmbrăcat uniforma de poliţist. Cei care au greşit, organizatorii în primul rând, trebuie să răspundă şi răspund contravenţional. Ceilalţi vor răspunde dacă au greşit, nu noi stabilim asta ci instanţele de judecată la propunerea parchetelor conform gravităţii infracţiunilor pe care le-au comis. Pe de altă parte nu se poate ca gestul unora dintre ei să fie considerat element de raportare la toţi lucrătorii din sistemul de ordine publică, la toţi lucrătorii MAI care sunt peste 150.000 de oameni", a adăugat Blaga referindu-se la protestul ilegal al poliţiştilor din faţa Palatului Cotroceni, în urma căruia, preşedintele Băsescu şi premierul Emil Boc au renunţat la dispozitivele Poliţiei Române pentru deplasările cu coloana oficială.

Premierul Emil Boc a declarat că decizia de demisie îi aparţine exclusiv ministrului şi nu o va comenta. "Vasile Blaga si-a asumat responsabilitatea pentru greşelile altora", a spus Boc.

Potrivit NewsIn, alături de Vasile Blaga demisionează şi alţi cinci şefi din Ministerul Administraţiei şi Internelor. Astfel, Mihai Capră, secretar de stat pe administraţie, Olimpiodor Antonescu, şeful Jandarmeriei, Petre Tobă, şeful Poliţiei, Dan Valentin Fătuloiu, secretar de stat şi şeful departamentului de ordine publică, bihoreanul Liviu Popa, şeful DGA, au la rândul lor scrise demisiile din posturile lor din MAI.

Să demisioneze şi Băsescu şi Boc

Preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), Marin Gruia, a cerut, luni, într-o conferinţă de presă, ca premierul Emil Boc şi preşedintele Traian Băsescu să îşi prezinte demisiile de onoare, după exemplul ministrului de Interne, Vasile Blaga. "Le cerem să facă aşa cum a făcut Blaga, deşi cred că lui i s-a cerut, nu cred că a fost un gest făcut de bunăvoie", a declarat Marin Gruia.

El a precizat că, în cursul acestei săptămâni, confederaţiile sindicale vor stabili un calendar comun de proteste care ar putea începe pe 7 octombrie şi pentru care se va cere un termen nelimitat pentru a protesta, până când premierul şi preşedintele îşi vor prezenta demisiile.

"Dacă preşedintele nu mai are nevoie de Ministerul de Interne, şi noi vrem să renunţăm la el ca preşedinte. Nici noi nu mai avem nevoie de el şi vrem să renunţăm. Dacă dumneavoastră nu ne mai vreţi, nici noi nu vă mai vrem", i-a transmis liderul SNPPC preşedintelui Traian Băsescu.

"Ministrul Blaga nu trebuia să-şi dea demisia. Nu am avut o astfel de intenţie şi nu am cerut acest lucru, pentru că nu el este vinovat de ce se întâmplă în Ministerul de Interne din punct de vedere al subfinanţării", a declarat Gruia.

"Pe zi ce trece se aşterne o dictatură modernă. România va ajunge într-un colaps social, economic şi politic dacă acceptăm astfel de lucruri", a mai spus preşedintele SNPPC, solicitând tuturor românilor, indiferent dacă fac sau nu parte dintr-un sindicat, să iasă în stradă.

Sindicaliştii resping acuzaţia preşedintelui privind subminarea autorităţii de stat, precizând că această noţiune ar presupune un atac armat sau violenţe, niciuna dintre aceste condiţii nefiind însă îndeplinită la protestul de vineri. Gruia a mai precizat că, în urma acţiunii de vineri, şefilor Inspectoratelor Judeţene li s-au cerut liste cu poliţiştii care au participat la acţiunea de protest, lucru făcut pentru intimidarea conducerii sindicatului.

Traian Igas.jpgI-au şi găsit înlocuitor

Conform unui comunicat al Administraţiei prezidenţiale, şeful statului a semnat, luni, decretul prin care se ia act de demisia lui Vasile Blaga, precum şi pe cel pentru numirea lui Constantin-Traian Igaş în funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor.

Din 2008, Traian Igaş este liderul grupului PDL din Senat, fiind preşedintele Comisiei pentru Regulament. De asemenea, el este, din 2007, vicepreşedinte al Biroului Permanent Judeţean al PDL Arad. Traian Igaş, parlamentar de Arad, a fost susţinut în alegeri de primarul Gheorghe Falcă, finul preşedintelui Traian Băsescu.

În perioada 2004 - 2008 a fost deputat, vicepreşedinte al Comisiei pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic. În perioada 2000-2004 a fost consilier local în oraşul arădean Pecica, iar în 2004 a fost consilier în Consiliul Judeţean Arad.

Igaş are un master în "Management şi finanţare în administraţia publică" şi este absolvent al Colegiului Naţional de Apărare.