După ce şi-au adjudecat Palatul Cotroceni, liberalii vor să preia şi Palatul Victoria. Varianta cea mai corectă însă, susţine copreşedintele PNL, Vasile Blaga, este venirea PNL la guvernare prin alegeri anticipate.

Primul pas, spune el, va fi moţiunea de cenzură pe care o pregăteşte pentru luna februarie.Scenariul este susţinut şi de preşedintele ales Klaus Iohannis.

Planul liberalilor după câştigarea alegerilor prezidenţiale este preluarea puterii guvernamentale cu schimbarea majorităţii nu prin cooptarea unor parlamentari ai actualei puteri, ci prin negocieri, la momentul potrivit cu celelalte partide parlamentare. "Frecventabile sunt partidele din parlament ca să ajungem la majoritate. Trebuie să discuţi cu UNPR, UDMR, minorităţile. Vom deschide aceste discuţii la momentul respectiv", a declarat Vasile Blaga, potrivit www.gandul.info.

"Cel mai corect ar fi să ajungem la putere prin alegeri anticipate. (...) Moţiune de cenzură şi să picăm două guverne în Parlament. Colegii mei vor agrea. Nu pot să mă pronunţ ce vor face parlamentarii PSD, PC, UDMR şi ceilalţi. Alor noştri le vom explica şi vor înţelege. Va trebui să câştigăm alegerile", a precizat Blaga, anunţând moţiunea de cenzură în februarie.

Până atunci, în plan este rezolvarea foarte rapidă a problemei codului electoral în sensul reducerii numărului de parlamentar, introducerea votului prin corespondenţă şi a unui sistem electoral pe sistem german.

"Dl preşedinte Klaus Iohannis a spus că ne dorim să ajungem la putere. E un ţel prea mic să-l dai jos pe Ponta. Trebuie să ajungem la guvernare", a confirmat Blaga acceptul lui Iohannis pentru scenariul anticipatelor.

Cât priveşte relaţia pe care PNL o va avea cu preşedintele Iohannis,"termenii au fost reglaţi după câştigarea alegerilor prezidenţiale, a spus că nu se va implica direct în viaţa partidului, nu îşi va construi un alt partid, se va întoarce în partid", a spus Blaga, comentând că noul preşedinte "ca să-şi pună în aplicare proiectul are nevoie de un guvern de centru-dreapta".

De altfel, liderul PNL a susţinut că a avut o relaţie foarte bună cu Klaus Iohannis, iar în campania electorală "nu a existat niciun moment mai tensionat". "Discuţiile directe nu durează mai mult de 10 minute", a spus Blaga, care a estimat că toate cheltuielile de campanie s-au ridicat în jurul sumei de 1 milion de euro., fiind "de departe cea mai ieftină campanie pe care am avut-o".

N-a fost nevoie de mai mult, a precizat el, apreciind că "atacurile incalificabile" ale PSD au ajutat de fapt PNL. "Cred că votul a fost o acţiune conjugată. pe de o parte românii s-au regăsit în Klaus Iohannis. Nu e o lozincă că îşi doresc altfel de preşedinte. Ponta a încercat să fie un fel de Băsescu, n-a reuşit să fie un Băsescu mai mic", a spus Blaga, admiţând că liberalii nu s-au aşteptat "chiar la acest scor".