Ziua de 1 ianuarie aduce şi prima sărbătoare religioasă a anului, fiind celebrat Sfântul Vasile, al cărui nume este purtat de aproape 600.000 de români, scrie alba24.ro.

Concret, numele său îl au 505.906 bărbaţi şi 88.000 femei. Din totalul româncelor, 84.606 se numesc Vasilica, 1.890 – Vasilca, 557 – Vasila, iar 947 – Sica. În ţară mai sunt 484.541 de oameni care au numele Vasile, Vasilică – 20.228, Silică – 229 sau Vasi – 80.

Unul dintre cele mai complexe personaje din tradiția Bisericii, Sfântul Vasile este considerat „primul petrecăreț”, cel „păzitor de duhuri rele” și „cu mare putere asupra dracilor”.

Se spune că în această zi în fiecare casă primul musafir trebuie să fie bărbat şi, de asemenea, este recomandat să verşi vin pe masă, să spargi un pahar ori să răstorni cutia de chibrituri. De Sfântul Vasile este recomandat şi să dai de pomană unui sărac, gest care va aduce noroc.

De la Sfântul Vasile vine şi obiceiul de a ura. Se spune că Sfântul, fericit că a primit prima zi din an de la Dumnezeu, a luat un clopoţel şi i-a legat la toartă o crenguţă de busuioc şi s-a suit să-I ureze lucruri bune.

În tradiţia populară se mai spune că aşa cum este musafirul din ziua de Sfântul Vasile, bogat ori sărac, aşa va fi omul tot anul. Totodată, în ziua de Anul Nou, trebuie să se arunce prin casă spice de grâu, iar seara, acestea să fie strânse, pentru a fi din nou aruncate prin cămin în ziua de Sfântul Ioan. După aceea, se face un mănunchi din spice şi se pun la păstrare, fiind benefice pentru durerile de cap.

Tot în ziua de Sfântul Vasile se zice că e bine să bei mult vin, existând credinţa că atât vin cât va bea omul în această zi, atât sânge va avea în obraz în timpul anului. Tot de Sfântul Vasile, femeile beau şi joacă fusul şi furca, pentru a creşte cânepa peste an.

În tradiţia populară, Sfântul Vasile apare înfăţişat cu mai multe „chipuri”. Astfel, el apare ca unul dintre sfinţii care au făcut minunile cele mai mari, fiind păzitor de duhuri rele, cu „mare putere asupra dracilor”. Astfel, cu rugăciunile lui se scot duhurile rele şi necurate din oameni.