Până pe 2 mai, orădenii pot vedea în holul sălii Traian Moşoiu din Primărie zeci de fotografii cu tramvaiele care au circulat sau încă circulă pe străzile oraşului.

Societatea de transport local OTL a decis să sărbătorească cei 107 ani de când primul tramvai a plimbat călătorii orădeni, printr-o expoziţie fotografică în care a adunat zeci de imagini. Astfel, orădenii pot vedea poze cu tramvaiele făcute chiar în Oradea, dar şi cu garniturile Timiş. De asemenea, sunt prezentate imagini cu tramvaiele Tatra, din anii 70, care încă mai circulă, dar şi cu mult mai moderne Siemens-uri.

"Suntem mândri că suntem printre primele 20 de oraşe din lume care au introdus tramvaiele", a spus la vernisarea expoziţiei directorul OTL, Csuzi Istvan, făcând referire la ziua de 25 aprilie 1906, când pentru prima oară pe străzile Oradiei a pornit la drum un tramvai cu călători.

Prezent şi el la deschiderea expoziţiei, viceprimarul Ovidiu Mureşan a pomenit despre necesitatea Oradiei de a avea o nouă strategie pentru transportul în comun, dar şi despre importanţa tramvaielor pentru cetăţeni. "75% din locuitorii Oradiei care folosesc mijloacele de transport în comun utilizează tramvaiul", a spus Mureşan.

Csuzi a ţinut şi să le mulţumească orădenilor împătimiţi de tramvaie care au ajutat OTL în realizarea expoziţiei, menţionându-i în mod deosebit pe Nagy István, un orădean care a şi scris o carte despre istoria tramvaielor în Oradea, şi pe Horváth Krisztián, un tânăr ce administrează o pagină de Facebook dedicată tramvaielor din oraşul de pe Crişul Repede.

Fotografiile din expoziţia OTL au fost realizate de Nagy István, Lintner Adalbert, Lovász István, Thierry Hamal, Şerban Lăcriţeanu, Zsíros Attila, Dragoş Remus, Hans Oerlemans, Horváth Krisztián şi Marcu Andrei.