Un chirurg orădean, retras la pensie la ţară, în satul Gepiu, e în război cu vecinii care susţin că "vinitura" s-a făcut stăpân fără drept pe o halcă din terenul lor, îi înjură, îi fugăreşte cu sapa şi cu câinii, iar cel mai recent le-ar fi intrat chiar şi în curte, unde le-a "sluţit" un pom, încercând să-l taie.

Oamenii l-au reclamat pe bărbat poliţiştilor care, însă, în loc să-l amendeze, i-au aplicat un simplu avertisment, motiv pentru care, de nervi, şi-au vărsat năduful şi lui Bihorel, acuzând că Poliţia nu le face dreptate pentru că e "mânjită". Doar că adevărul, după cum zic martorii, e cam la mijloc.

Medicul e într-adevăr scandalagiu şi agresiv, dar nici vecinii nu-s mai breji: cele două părţi sunt într-o ceartă continuă pentru pământ, îşi mută unii altora parii despărţitori din grădină şi se reclamă reciproc la postul de poliţie din sat. Iar oamenii legii fac şi ei ce pot, nu de alta, dar părţile se pârăsc cu fereală, până şi ultima delaţiune, împotriva medicului, fiind depusă de vecini cu menţiunea "nu vreau să-i faceţi dosar penal".

Iar cum doctorul a promis solemn că se va linişti, ce-i puteau face? Doar n-o să-l bage la mititica pentru câteva suduieli...