Pe Vlad Tătaru orădenii îl ştiu de la televizor, de ani buni prezentând diferite emisiuni la principalul post local, TVS. Îl cunosc şi dascălii, după ce câţiva ani a fost şi profesor, dar şi bolnavii pe care i-a îngrijit în misiunile Ambulanţei, unde face voluntariat de multă vreme.

De acum, Vlad mai are o "punte de legătură" cu orădenii: e noul responsabil pentru relaţiile cu publicul la RER Ecologic Service. Tânărul zice că şi-a ales noul job pentru că vrea să-şi ajute concitadinii să înţeleagă cu ce pot contribui ca Oradea să nu fie doar un oraş frumos, ci şi curat...

Teologul de la TV

Oricine a stat de vorbă cu Vlad măcar câteva minute s-a putut convinge rapid că exuberanţa e caracteristica lui cea mai evidentă. Energic şi vorbăreţ, tânărul de 27 de ani era numai bun pentru platoul de televiziune unde, de altfel, lucrează de ani buni.

A intrat în presă în 1999, ca reporter de ziar, iar din 2005 e aproape nelipsit de pe micile ecrane. "Am început la TVS, cu emisiunea Adevărul Evangheliei", povesteşte tânărul. Ideea nu i-a venit din cer, fiind absolvent al Seminarului Teologic Ortodox din Beiuş şi al Facultăţii de Teologie din Oradea. Câţiva ani chiar a practicat ca profesor de religie. "Am propus acest tip de emisiune pentru că e o zonă de care sunt atras, iar atunci era o acută criză de emisiuni spirituale", spune Vlad.

Mai bine de un an, emisiunea a găzduit reprezentanţi ai diferitelor culte cu care Vlad dezbătea probleme ecumenice. Ulterior, a schimbat temele biblice cu o altele oarecum înrudite, "Misterele existenţei", emisiune care se difuzează şi acum, săptămânal. De asemenea, din 2009, a fost co-prezentatorul matinalului TVS, "Cappucino de dimineaţă", la care a renunţat, însă, la sfârşitul anului trecut.

Job de bunăvoie

Între timp, Vlad s-a înscris şi la Facultatea de Muzică. "Am voce, acasă am un perete plin cu diplome câştigate la diferite concursuri", motivează el. În vara lui 2010 a fost solist în opera "Don Giovanni", experienţă pe care speră s-o repete cât mai curând. "După ce termin facultatea, vreau să revin pe scena operei", este el hotărât. Între timp, ia în calcul, totuşi, şi varianta ca pe viitor să facă preot. "Pentru asta, trebuie să fii pregătit. Eu încă nu sunt, dar sper că voi fi".

Până atunci, îşi vede în continuare de un alt "job" la care ţine mult: voluntariatul la Serviciul Judeţean de Ambulanţă. De 8 ani, e asistent medical voluntar pe ambulanţă, participând la misiuni cu echipajele specializate şi ajutând la acordarea măsurilor de prim-ajutor. "Când ajungi la bolnavi e foarte important să ştii cum să vorbeşti cu ei. Eu le vorbesc aşa cum mi-ar plăcea mie să mi se vorbească dacă aş fi în situaţia lor. Nimic nu-ţi dă satisfacţie mai mare ca atunci când cineva îţi zice cel mai sincer ", se destăinuie tânărul.

Vis din copilărie

Continuând să realizeze o emisiune la TVS, să meargă la cursuri, să fie voluntar la Ambulanţă, dar şi să facă frecvent excursii la Bratislava, unde locuieşte iubita lui, o orădeancă mutată acolo, Vlad şi-a mai găsit timp pentru încă o slujbă. De la începutul lunii ianuarie, este responsabilul RER Ecologic Service pentru relaţiile cu publicul, sarcina sa fiind să răspundă reclamaţiilor şi să conceapă campanii de informare şi conştientizare.

"Îmi place mult aici, este o echipă tânără şi dinamică", zice Vlad. În plus, recunoaşte el, când era de-o şchioapă visa să lucreze "la gunoieri". "Eram înnebunit de utilajele astea mari. În clasele primare, mă plimbam frecvent cu maşina de gunoi", îşi aminteşte el. Nu în ultimul rând, simţul civic l-a împins către RER: "Spre deosebire de alţi cetăţeni, care doar critică şi aşteaptă să li se facă ceva, eu vreau să mă implic activ în viaţa oraşului, să mă străduiesc să o fac mai bună".

O sarcină prioritară la noul loc de muncă este să promoveze colectarea selectivă a deşeurilor. "Orădenii trebuie să înţeleagă că atunci când vom recicla deşeurile vom scuti generaţiile viitoare de multe lipsuri. Un PET nu trebuie să se dezintegreze în sute de ani, ci se poate transforma rapid într-o jucărie", spune el cu seriozitate. Convingere pe care speră s-o transmită unui număr cât mai mare de cocnitadini. Inclusiv prin Oradea Noastră...