Veşti excelente pentru cinefili! Vreme de trei zile, Oradea va găzdui o sumedenie de proiecţii de filme mai noi şi mai vechi, precum şi cine-concerte.

Acestea sunt programate în cadrul celei de-a şasea ediţii a TIFF Oradea, care se va desfăşura în perioada 29 septembrie - 1 octombrie. Festivalul închinat poveştilor spuse pe marile ecrane va acapara mai multe locuri din oraş, cum ar fi Piaţa Unirii, Teatrul de Stat şi Sinagoga Sion. BIHOREANUL vă face câteva recomandări.

Mon Crime

În premieră, ediţia din acest an, organizată de Asociaţia Film şi Cultură Urbană, în parteneriat cu Asociaţia Festivalul de Film Transilvania şi Visit Oradea, va avea o Gală de deschidere, programată vineri, 29 septembrie, de la ora 20, în clădirea Teatrului.

Oaspeţii vor fi întâmpinaţi de Cvartetul Espressione, care va face o introducere muzicală în Parisul interbelic. Va urma proiecţia comediei plasate în anii ‘30 "Crima este a mea / Mon Crime" (2023), despre o actriţă care devine cunoscută după ce este achitată de crimă. Biletele s-au pus în vânzare pe eventbook.ro, la preţul de 40 lei. Tichetele pentru celelalte filme de la TIFF Oradea vor fi disponibile în curând.

Film aniversar

Filmul de debut al regizorului Nae Caranfil, "E pericoloso sporgersi" (1993), va fi proiectat pe 29 septembrie în Piaţa Unirii, de la ora 20.30, într-o versiune restaurată digital, care marchează 30 de ani de la premieră.

Povestea este spusă de trei personaje, o studentă, un soldat şi un actor de teatru, fiecare cu perspectiva lui. "Acţiunea se petrece într-un oraş de provincie din România la începutul anilor '80. Destinele celor trei se lovesc, schimbând ideile fiecăruia despre carieră, politică şi dragoste", se arată în prezentarea lungmetrajului cu George Alexandru, Marius Florea Vizante şi Magda Catone.

Nostalgii disco

La Teatru va avea loc sâmbătă, 30 septembrie, de la ora 19, avanpremiera filmului "Libertate", al lui Tudor Giurgiu, regizor care va veni la Oradea, alături alţi membri ai echipei, pentru a răspunde întrebărilor cinefililor. Lungmetrajul prezintă o variantă ficţionalizată a evenimentelor petrecute în Sibiu în timpul Revoluţiei din 1989, când, după o serie de incidente sângeroase, circa 500 de miliţieni, securişti şi civili au fost ţinuţi prizonieri de armată într-un bazin de înot golit. În film joacă şi trei actori orădeni: Răzvan Vicoveanu, Elvira Rîmbu şi Petre Ghimbăşan.

În aceeaşi seară, de la ora 21, Sala Transilvania va găzdui proiecţia documentarului "Playback", în regia Iuliei Rugină, dedicat discotecilor din anii ’80. "Ghid" prin acea perioadă este Sorin Lupaşcu, unul dintre cei mai cunoscuţi DJ în perioada optzecistă. "Pe lângă înregistrări de arhivă care n-au mai fost prezentate până acum, filmul conţine o coloană sonoră formată din hiturile anilor ‘80, româneşti şi internaţionale, ţintind către o nostalgie colectivă", se arată în prezentarea documentarului.

Peripeţii cu vedete

Comedia "Încă două lozuri", cu Alexandru Papadopol, Dorian Boguţă şi Dragoş Bucur, va fi proiectată la Teatru pe 30 septembrie, de la ora 21.45, în prezenţa echipei. Continuare a filmului "Două lozuri" (2016), producţia urmăreşte noile peripeţii ale lui Sile, Dinel şi Pompiliu, care vor să devină bogătaşi în cryptomonede.

Unul dintre cele mai celebre filme ale secolului XX, "Casablanca", va fi proiectat duminică, 1 octombrie, de la ora 20.30, în aer liber, în Piaţa Unirii. El îi aduce împreună pe Humphrey Bogart şi Ingrid Bergman într-una dintre cele mai frumoase poveşti de dragoste de pe marile ecrane, răsplătită cu trei premii Oscar.

Cine-concerte la Sinagogă

În cadrul ediţiei 2023 a TIFF Oradea sunt programate şi cine-concerte la Sinagoga Sion, în fiecare seară, cu începere de la ora 20.30. Pe 29 septembrie, va fi proiectat filmul "Ultima noapte", "un clasic al cinemaului mut, filmat în oraşul Cluj-Napoca la început de secol 20", care va fi acompaniat live de Wingman Jazz Trio. Pe 30 septembrie, orădenii vor putea vedea filmul mut "Aventurile Prinţului Achmed". "Animaţia, împreună cu coloana sonoră interpretată la sintetizator analog şi baglama - instrument cu coarde turcesc cu origini în Persia antică - vor transpune spectatorii într-un univers de poveste", spun organizatorii, invitatul muzical fiind Danaga. Pe 1 octombrie va fi proiectat "Manasse" (1984), un film care prezintă "lupta dintre tradiţie şi modernitate pe ritmuri de jazz klezmer, etno şi lăutăreşti", interpretate live de Volekh Quartet.

În cadrul TIFF Oradea, la Cetate vor avea loc proiecţii ale unor serii animate şi chiar ateliere de animaţie pentru copii. Programul final va conţine şi alte surprize, aşa că se anunţă un weekend plin pentru cinefili...

Vezi programul complet al TIFF Oradea 2023!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!