Primăria începe anul 2021 cu mai multe promisiuni "verzi" pentru orădeni. Pe lângă continuarea unor proiecte deja începute, cum sunt parcurile din cartierul Grigorescu şi de pe strada Ion Bogdan, municipalitatea vrea să se apuce şi de "restanţe", adică investiţii pregătite, dar pentru care n-a găsit încă banii necesari.

"Aşteptăm lansarea programelor noi de finanţare europeană, ca să vedem ce fel de fonduri putem atrage", spune primarul Florin Birta.

Abia la vară

Florin Birta, primarul OradieiLa începutul anului trecut, când încă era viceprimar al municipiului, Birta a anunţat că "a venit momentul să vorbim despre Oradea verde", înşirând proiecte de parcuri ale Primăriei. Cele mai importante au fost aşa-numitele coridoare verzi, adică cinci parcuri amenajate pe terenuri degradate. Trei dintre ele, aflate pe străzile Barcăului, Veteranilor şi Aurel Covaci, au fost finalizate, iar alte două încă sunt în lucru.

În cartierul Grigorescu, pe strada Daliei, un teren de 28.300 mp străbătut de pârâul Adona se transformă într-un parc cu pistă de alergare, locuri de joacă, terenuri de sport şi podeţe peste cursul de apă. Startul şantierului s-a dat în luna mai, dar până acum firma Saminstal, care a contractat lucrările pentru 6,9 milioane lei, a ajuns la un stadiu de doar 20%. "Termenul de execuţie era de 10 luni, deci până în martie 2021, dar lucrările vor fi finalizate abia în iulie sau august", spune Florin Birta (foto). Cu ritmul încetinit de pandemia de Covid-19 şi de toamna ploioasă, firma va cere municipalităţii o păsuire.

Copaci salvaţi

Un alt coridor verde este în lucru şi pe strada Ion Bogdan, pe un teren de 14.700 mp, unde tot Saminstal amenajează o pajişte numai bună de relaxare, piste pentru biciclişti, dar şi o zonă de agrement dominată de pinii existenţi. De asemenea, va fi ridicat un pavilion care va putea găzdui evenimente în aer liber. "Stadiul lucrărilor este la 70-80%, cu termen de finalizare pe 10 februarie. În funcţie de condiţiile meteo, se vor încheia în primăvară", spune Birta.

Între timp, Primăria licitează amenajarea unui parc de 15.000 mp şi în cartierul Tineretului. "Dacă se va atribui, în martie am putea da ordinul de începere a lucrărilor", speră primarul. Investiţia a fost reproiectată anul trecut, după ce iniţial prevedea doborârea mai multor arbori, pentru amenajarea aleilor şi a terenurilor de sport. Ca să salveze copacii, Primăria a comandat un nou proiect, cu traseele pietonale reconfigurate.

Cu fonduri europene

Birta mai vrea să dea startul altor lucrări verzi importante promise anul trecut: reabilitarea parcurilor 1 Decembrie şi Petöfi. "Pentru 1 Decembrie, luna aceasta finalizăm conceptul de realizare şi vom pregăti licitaţia. La Petöfi, proiectul a fost realizat şi este în curs de avizare la Direcţia pentru Cultură", explică edilul. Cu promisiunea că arborii maturi nu vor fi tăiaţi, Primăria vrea să amenajeze în ambele parcuri noi locuri de loisir şi agrement, inclusiv cu jocuri de apă şi cu terase.

De asemenea, municipalitatea vrea să scoată de la naftalină proiectul de amenajare a unui parc botanic în aer liber în cartierul Nufărul, lângă parcurile Salca 1 şi 2. Ideea a fost prezentată anul trecut, dar a rămas la stadiul de intenţie, pentru că Primăria nu i-a găsit finanţare. "Ne mai dorim modernizarea parcului Libertăţii şi a celui din şanţul Cetăţii, dar aşteptăm să vedem noile programe de finanţare europeană, pentru că vrem să atragem fonduri nerambursabile pentru aceste lucrări", spune Birta.

"Green Deal"

Aşteptările Primăriei sunt justificate, dat fiind că se preconizează, pentru exerciţiul bugetar 2021 - 2027, finanţări importante pentru proiectele cu componentă ecologistă. În acest an, intră în vigoare aşa-numitul Pact ecologic european (Green Deal), o strategie menită să facă din Uniunea Europenă o zonă neutră din punct de vedere climatic până în anul 2050. De asemenea, pactul prevede reducerea poluării, protejarea cadrului natural şi promovarea tehnologiilor verzi. Un buget record, de 300 miliarde de euro, va fi direcţionat către proiectele de protecţia mediului în următorii 6 ani, deci este de aşteptat ca şi în România posibilităţile de finanţare a investiţiilor verzi să fie generoase.

Deocamdată, ghidurile nu au fost însă publicate. "Vom aborda orice oportunitate de finanţare nerambursabilă pentru proiecte ecologiste, pentru că ele reprezintă o prioritate şi pentru Oradea", asigură Florin Birta. O abordare promiţătoare, în beneficiul tuturor orădenilor...