Anul acesta, orădenii vor avea două parcuri noi: Parcul Padişului, în Calea Aradului, şi Liniştii, aflat în proces de extindere în fostul Cimitir Olosig. Totodată, municipalitatea va amenaja părculeţe şi pe străzile Haţegului, Liszt Ferencz şi Ion Bogdan, şi va resuscita celebra zonă Silvaş. Scopul e ca un număr cât mai mare de orădeni să aibă cât mai aproape de casă un loc unde să se poată destinde în linişte şi aer liber...

Sport în aer liber

De îndată ce vine vremea bună, Parcul Liniştii, situat pe amplasamentul fostului cimitir Olosig, se va umple din nou de lume. Nu numai de orădeni dornici să se relaxeze, dar şi de muncitorii care vor lucra la extinderea suprafeţei ocupate. Întins acum pe 3,7 hectare, parcul va fi prelungit cu încă 1,5 hectare. Lucrările s-au terminat anul trecut în proporţie de 40% şi vor fi reluate imediat ce condiţiile meteo o vor permite.

La finalizare, estimată pe luna mai, parcul urmează să aibă în plus şi fântâni arteziene, scuaruri, terenuri de minibaschet (420 mp), de skateboard şi role (425 mp), de minifotbal (800 mp) şi pentru plimbatul patrupedelor (480 mp). Totodată, va avea piste de biciclete şi alee pentru jogging. Locurile de joacă pentru copii vor fi suplimentate şi dotate cu carusele, tobogane şi leagăne. Magnolii, tufe de iasomie şi pergole de trandafiri vor da culoare zonei. Întreg parcul va fi irigat printr-un sistem subteran şi mobilat cu bănci şi coşuri de gunoi, toate lucrările costând 2,5 milioane de lei.

Parc pentru toţi

Tot odată cu încălzirea vremii vor începe şi lucrările în Parcul Padişului, din Calea Aradului. Întins aproape pe un hectar, parcul e împărţit în două de strada Vlădeasa, iar fiecare zonă va fi amenajată de municipalitate într-un mod diferit. Partea spre Calea Aradului, întinsă pe 6.500 de metri pătraţi, va fi dedicată copiilor, urmând să aibă locuri de joacă cu aparate de tot felul.

A doua parte, spre strada Octavian Goga, care ocupă circa 3.000 mp, va fi dedicată adulţilor, care vor avea la dispoziţie un pavilion cu masă şi bănci. Tot aici, se va monta o fântână arteziană cu jocuri de apă şi de lumini. Ambele zone vor avea în total 60 de bănci din lemn şi 20 de coşuri de gunoi, făcute din oţel presat, mai trainice la asaltul vandalilor. Inedit e că parcul va avea toalete publice inclusiv pentru persoanele cu handicap. Peste tot se vor planta zeci de copaci, speciali fiind cei din specia Gingko Biloba, precum şi conifere, astfel încât să existe verdeaţă indiferent de sezon. Nu vor lipsi nici florile, care vor fi plantate cu miile.

Reînvie Silvaşul

02 mircea ghitea.jpgPe lângă cele două parcuri mari, în Oradea se vor face şi altele, mai mici. În zona Xenopol, recent modernizată, Primăria vrea să amenajeze spaţii verzi cu terenuri de sport şi alei străjuite de copaci, iar în zona Haţegului va fi înierbat un teren de 2.200 de metri pătraţi, pe care vor fi plantaţi copaci şi montate bănci. În zona Liszt Ferencz, unde acum se întubează Pârâul Adona, Primăria va face un parc de aproximativ un hectar, a cărui amenajare se va încheia, probabil, anul viitor. Totodată, în Oncea, în zona Ion Bogdan, un teren de 2.500 de metri pătraţi va fi amenajat simplu, cu alei şi bănci.

După ce noul pod din Dragoş Vodă va fi dat în folosinţă, municipalitatea vrea să refacă şi zona verde de la Silvaş, care va fi curăţată şi înierbată, pentru ca apoi acolo să se planteze copaci şi să se monteze bănci. "Vrem să fie un loc în care oamenii să-şi poată pune o pătură şi să se relaxeze cum vor", spune Mircea Ghitea, şeful Direcţiei Tehnice a Primăriei. Şi, în fond, toate parcurile au acelaşi scop: acela ca orădenii să aibă cât mai multe locuri de relaxare în aer liber.