La începutul anului trecut, Primăria a atribuit, prin licitaţie, nouă parcuri ale oraşului în îngrijire unor privaţi, pe timp de un an. "Externalizarea" activităţii, care până acum era făcută de operatorul licenţiat, era o iniţiativă nouă a municipalităţii, fiind un test pentru ceea ce avea să urmeze.

Iar asta pentru că, din acest an, Primăria va da din nou parcurile în întreţinere, pe trei ani, iniţiind totodată şi alte licitaţii pentru servicii ce ţin de spaţiile verzi. Oradea a fost împărţită în patru sectoare, iar de acum până în 2013 de verdele oraşului se vor îngriji mai multe firme...

Pe zone

Cele trei licitaţii organizate de Primărie sunt intitulate "Lucrări de întreţinere, reparaţii şi execuţie de lucrări noi pentru mobilierul urban", "Amenajarea, întreţinerea, modernizarea, extinderea şi execuţia lucrărilor specifice zonelor verzi" şi "Întreţinerea parcurilor şi scuarurilor din municipiul Oradea".

Pentru primele două, oraşul a fost împărţit în patru sectoare, o firmă neputând candida decât într-un singur sector. Primul e pe malul stâng al Crişului, în zona Ioşia Nord, sectorul doi cuprinde Nufărul, Dragoş Vodă şi Velenţa, al treilea e paralel cu lotul 2, iar sectorul patru cu lotul 1.

La licitaţia pentru mobilierul urban, câştigătoare au fost în lotul 1 firma Siles Exim, în lotul 2 Vitan Exim, în lotul 3 Drumuri Bihor, iar în lotul 4 Paniman. Ele vor face de la reparaţii şi înlocuiri de bănci şi coşuri de gunoi, până la împrejmuiri de zone verzi sau platforme din beton.

La licitaţia de amenajare a spaţiilor verzi, s-au adjudecat numai trei sectoare. Motivul? Pe fiecare sector s-a înscris câte o singură firmă, ceea ce a transformat licitaţia într-un soi de atribuire, deoarece municipalitatea - în condiţiile în care exista un singur ofertant - n-a mai avut de unde alege preţul cel mai mic. Iar cum una din cele patru firme înscrise a fost descalificată din lipsă de acte şi nicio altă firmă n-a licitat pe sectorul 4, acesta a rămas deocamdată descoperit.

Sectorul 1 a fost câştigat de Adenandra, al doilea de RER Ecologic Service, al treilea de Paniman în asociere cu Gardener Center Group, iar cel de-al patrulea va fi scos din nou la licitaţie.

În suspans

Cea de-a treia licitaţie a fost făcută pentru parcurile mari: 1 Decembrie, Libertăţii, Sala Sporturilor, Brătianu, Onisifor Ghibu, Traian, Devei, Ghioceilor şi Petofi. "Licitaţia este în evaluare. Au participat patru firme: Adenandra, Kaluna, RER Ecologic Service şi Total Prest", a declarat Mircea Stejărean, şeful Serviciului Control Servicii Publice şi Spaţii Verzi din Primărie.

Firmele au putut licita câte parcuri au dorit, urmând să fie alese ofertele cele mai mici. Spre deosebire de anul trecut, firmele vor primi, odată cu parcurile, şi îngrijirea scuarurilor din apropierea lor, dar şi a toaletelor publice din parcuri.

La toate cele trei licitaţii, contractele sunt valabile pe trei ani. Iar cum spaţiile verzi din jurul blocurilor au fost predate deja asociaţiilor de proprietari, se poate spune că în următoarele 36 de luni fiecare metru pătrat de zonă verde din Oradea va avea, cel puţin teoretic, un responsabil. Care, în mod cert, va fi tras la răspundere dacă nu-şi va duce la capăt misiunea...