La vară, orădenii vor avea la dispoziţie o bază de date a tuturor spaţiilor verzi de pe domeniul public. Primăria şi Facultatea pentru Protecţia Mediului din cadrul Universităţii au parafat un acord de colaborare în baza căruia profesorii şi studenţii vor întocmi un nou cadastru verde al oraşului.

În detaliu

Parteneriatul dintre municipalitate şi facultate prevede că universitarii vor crea o bază de date electronică, disponibilă online, care va conţine un inventar detaliat al materialului vegetal cuprins în spaţiile verzi de pe domeniul public aflat în intravilanul oraşului. Registrul local al spaţiilor verzi va conţine detalii precum suprafaţa acestora, numărul de arbori şi arbuşti, speciile cărora le aparţin, dar şi detalii privind starea gazonului, florile plantate şi mobilierul urban instalat. În plus, această bază de date va putea fi actualizată de fiecare dată când va fi nevoie.

"Orice orădean care va dori să afle aceste informaţii va putea accesa baza de date şi va şti ce suprafaţă are un anume parc, ce specii de arbori sunt acolo şi câte bănci sunt", explică Mircea Stejeran, şef serviciu în cadrul Direcţiei Tehnice a Primăriei.

Fără plată

Universitarii vor începe inventarul verde la primăvară şi îl vor finaliza până la vacanţa de vară. Profesorii vor lucra împreună cu studenţii, dar nici unii, nici alţii nu vor fi plătiţi pentru această activitate. În schimb, Primăria le va pune la dispoziţie consumabilele necesare, dar şi vechiul cadastru verde al oraşului, realizat în 2011.

Acesta nu este disponibil cetăţenilor, însă reprezentanţii municipalităţii au declarat la acea vreme că studiul a scos la iveală că unui orădean îi revin 25 metri pătraţi de spaţiu verde, oraşul apropiindu-se de minimumul prevăzut de lege, adică 26 mp. Conform măsurătorilor de atunci, la o suprafaţă administrativă de 11.610 hectare, Oradea avea 501 hectare de zone verzi amenajate, 66 hectare de zone verzi degradate şi 87 hectare de cimitire.