Curtea de Apel Oradea a pronunţat, miercuri, verdictul final în procesul declanşat de procurorii DIICOT împotriva reţelei de contrabandişti de ţigări coordonate de cunoscutul interlop orădean Romeo Păcurar, în acest caz alături de tatăl său, Gheorghe.

Potrivit purtătorului de cuvânt al instanţei, Claudia Rus, judecătorii au menţinut pedepsele dictate de Tribunalul Bihor, respingând majoritatea apelurilor declarate de inculpaţi. "Soluţia Curţii de Apel Oradea este definitivă", a spus judecătoarea.

Ca urmare, şase din cele nouă persoane judecate în acest caz, inclusiv jurnalistul Nicolae Pop, redactorul şef al publicaţiei online Informaţia de Bihor, vor fi încarceraţi, pentru a-şi ispăşi pedepsele dispuse prin hotărârea pronunţată pe 18 iulie anul trecut de Tribunalul Bihor.

Romeo Păcurar, liderul grupării, va executa 7 ani de închisoare, "locotenentul" său, Ovidiu Cantor, trebuie să stea după gratii câte 7 ani şi 6 luni, alături de tatăl lui Romeo, Gheorghe Păcurar, responsabil cu camuflarea ţigărilor în TIR-uri şi reinvestirea profitului în terenuri şi maşini, care a primit 5 ani cu executare.

Feke Şerban, responsabil cu achiziţionarea ţigărilor, a fost condamnat la 4 ani cu executare, Ioan Tamaş, patronul firmei austriece unde ajungeau transporturile cu ţigări, a primit 5 ani de închisoare cu executare.

Jurnalistul Nicolae Pop, prin firma căruia contrabandiştii au scos din ţară două transporturi cu ţigări de contrabandă, ascunse între lemne de foc şi dozatoare de apă, are de executat 3 ani de închisoare.

Singurii care au beneficiat de pedepse cu suspendare sunt salontanul Emil Gheorghe Hulber şi Ioan Tiberiu Cristea, condamnaţi la câte 3 ani de închisoare cu suspendare, respectiv Ioan Marin Belea, care a primit 2 ani de închisoare cu suspendare. Cei trei erau simpli executanţi în ierarhia grupării.

Curtea de Apel Oradea a menţinut şi dispoziţiile Tribunalului Bihor cu privire la latura civilă a dosarului. Astfel, instanţa a lăsat nesoluţionată solicitarea Ministerului Finanţelor Publice privind obligarea membrilor grupării la plata taxelor aferente ţigărilor pe care aceştia le-au procurat de la magazinele "duty free", taxe a căror valoare se ridică la  3.446.475,5 lei. Pentru recuperarea pagubei, Ministerul Finanţelor Publice va fi obligat să declanşeze un nou proces. 

Pe de altă parte, judecătorii Curţii de Apel au respins pretenţiile ANAF privind obligarea inculpaţilor din dosar la plata sumei de 1,2 milioane lei, taxe aferente celor 18.384 cartuşe ţigarete marca Sovereign care au fost confiscate de la ei în Austria, şi a sumei de 495.632 lei, reprezentând taxele celor 6.961 cartuşe ţigarete mărcile Superkings şi Sovereign capturate din depozitul folosit de SC Shonin Trade SRL Oradea. În aceste cazuri, spun judecătorii, ţigările nefiind vândute, nu erau purtătoare de taxe.   

UPDATE: Până joi, 30 aprilie, toate cele şase persoane condamnante la pedepse cu privare de libertate au fost încarcerate. "Mandatele emise pe numele condamnaţilor au fost puse în aplicare de ofiţerii Compartimentului Urmăriri din Inspectoratul judeţean de Poliţie Bihor", a declarat ofiţerul de presă Ioana Indrieş. 

Citiţi despre întreaga afacere în articolul: "Tobacco Man"