Orădenii sunt aşteptaţi, vineri, la Muzeul oraşului Oradea, la o expoziţie inedită, în care vor putea vedea vase şi recipiente de parfum antice, dar şi mirosi răşini aromatice.
"Tema acestui demers expoziţional pune în conexiune artefactele arheologice cu informaţiile oferite de izvoarele istorice şi iconografice, având rolul de a propulsa vizitatorul într-un univers al percepţiei olfactive de altădată", se arată într-un comunicat de presă transmis de reprezentanţii muzeului.
La expoziţia "Olfactiv. Mirodenii, răşini, parfumuri şi miresme. Din Antichitate până în Epoca Modernă" vor fi etalate recipiente în care se păstra parfumul din Antichitate până în Evul Mediu, pe vremea când meşteşugul de a crea asfel de vase era o adevărată artă pentru ceramişti şi sticlari.
De asemenea, curioşii vor putea vedea şi mirosi plante cu proprietăţi vindecătoare și răşini aromatice. "Comerţul cu mirodenii, ingrediente care stăteau la baza producerii parfumurilor, originare din Arabia şi India, se regăseşte în aproape toate epocile istorice. Dinamica vânzătorilor de aromatice în spaţiul românesc vine să ne înfăţişeaze o lume, nicidecum autarhică, aflată într-o indisolubilă conexiune cu Orientul, dar şi cu Occidentul", se mai arată în comunicat.
Expoziţia se va deschide vineri, de la ora 15, în Palatul Princiar, corpul A, etaj 2, sala 16. Cei interesaţi o vor putea vizita până în 31 mai.
Evenimentul este organizat de Muzeul orașului Oradea în colaborare cu Complexul Muzeal Național „Moldova” din Iași și cu Facultatea de Medicină și Farmacie a Universității din Oradea.