Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, UDMR-istul Alexandru Kiss, şi magnatul bihorean Beneamin Rus, patronul grupului Selina, au primit o veste bună în cazul de corupție în care sunt judecați. Tribunalul Bihor a eliminat, miercuri, din dosar probele obţinute în urma interceptărilor telefonice şi audio-video ambientale, făcute de SRI în baza unor mandate de siguranţă naţională, constatând nulitatea acestora. Iniţial, în acest dosar Kiss fusese condamnat la 8 ani de închisoare, iar Rus la 4 ani.

Curat... constituțional

Prin Hotărârea de miercuri, Tribunalul a admis cererile lui Rus şi Kiss şi a constatat "nulitatea absolută a punerii în executare a măsurilor de supraveghere tehnică încuviinţate, respectiv prelungite în baza mandatelor emise de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în temeiul Legii nr.51/1991". Este vorba despre mandate de interceptare din anii 2003, 2005, 2006, 2009.

De asemenea, judecătorii au dispus excluderea din materialul probator a tuturor proceselor-verbale de consemnare a activităţilor de supraveghere tehnică sus-menţionate şi, "în conformitate cu Decizia Curţii Constituţionale nr.22/18.01.2018, dispune îndepărtarea de la dosarul cauzei a tuturor mijloacelor de probă care conţin rezultatul măsurilor de supraveghere tehnică".

Cu alte cuvinte, o marte parte a probelor furnizate de SRI au fost înlăturate, astfel că rămâne de văzut cum va continua procesul.  

De la capăt

Aşa cum BIHOREANUL a mai arătat, în 2018, Tribunalul Bihor a decis condamnarea lui Alexandru Kiss la 8 ani de închisoare, precum şi a patronului firmei Selina, Beneamin Rus, găsit vinovat că l-a mituit, la 4 ani de închisoare, tot cu executare. Kiss a fost condamnat pentru luare de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu şi spălare de bani, iar Beneamin Rus a fost acuzat de spălare de bani şi instigare la abuz.

Kiss ar fi primit mită peste 4,3 milioane de euro, dintre care peste 800.000 de euro bani spălaţi prin firmele lui Beneamin Rus, potrivit DNA Oradea.

Decizia a fost "întoarsă", însă, de Curtea de Apel Oradea, care a decis reluarea procesului de la zero, tot la Tribunal, din cauza unor vicii care au dus la nerespectarea tuturor drepturilor inculpaţilor, apărând riscul prescrierii răspunderii penale, după cum scrie G4Media.

Dosar vechi

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, dosarul Kiss-Rus a fost deschis de procurori încă la începutul anilor 2000, dar a fost lăsat în nelucrare foarte mult timp. În 2015, procurorul Adrian Muntean (între timp mutat și devenit șeful Parchetului de pe lângă Judecătoria Marghita) l-a finalizat cu rechizitoriu, astfel că DNA Oradea a intentat procesul în vara aceluiaşi an, pentru fapte de corupţie din perioada 2002-2008, când Alexandru Kiss şi amicul său Alexander Mudura, patronul Lotus Center (decedat înainte de începerea procesului), ar fi aranjat mai multe contracte publice, în valoare totală de circa 70 milioane euro, atribuite de Primăria Oradea şi de CJ Bihor unor firme "alese" de ei, contra unor "comisioane" de peste 4,3 milioane euro.

E vorba de realizarea gropii de gunoi ecologice din Oradea de către firma Keviep din Debreţin, patronată de Miklossy Ferenc, deszăpeziri de drumuri judeţene şi reabilitarea unui drum judeţean de către firma Selina, căreia CJ Bihor i-a vândut sub preţ și terenurile unor foste unităţi militare din Calea Aradului şi din strada Armatei Române, dar şi de furnizarea de cărbune pentru CET Oradea de către mai multe firme offshore deţinute de cetăţeanul ungar Bojtor Vilmos, şi de către SC Martex Trans, deţinută de orădeanul Gheorghe Roatiş, toate aceste tranzacții fiind „comisionate” de Kiss și Mudura.