Starea de urgenţă declanşată de pandemia de Covid-19 îi lasă pe studenţii Universităţii din Oradea fără burse în luna aprilie.

Conform calendarului aprobat înainte de pandemie, studenţii trebuiau să îşi depună cererile pentru bursele sociale şi de performanţă aferente semestrului II de studiu până pe 10 aprilie. Acest termen a fost decalat până la finalul lunii, însă, pentru ca tinerii să poată să-şi obţină toate documentele necesare.

În special, au nevoie de acest răgaz studenţii care solicită burse sociale, din pricina situaţiei financiare precare a familiei lor, şi care trebuie să dovedească acest lucru prin adeverinţe obţinute de la locul de muncă al părinţilor sau de la şcolile unde învaţă fraţii ori surorile lor, ori prin acte de la primăriile pe raza cărora domiciliază. Universitatea a hotărât că toate aceste documente se pot transmite online, dar cum obţinerea lor de către studenţi poate fi îngreunată, s-a luat decizia ca termenul limită să fie 30 aprilie.

Potrivit lui Sorin Furdui, student care face parte din comisia de atribuire a burselor în Universitatea din Oradea, decalarea termenului a făcut ca toate bursele să se acorde cu întârziere. "Ni s-a explicat că nu se pot acorda nici bursele de merit, chiar dacă acestea nu au nevoie de acte din afara Universităţii, pentru că sistemul electronic folosit nu permite separarea studenţilor la plata burselor. În plus, nu se cunoaşte numărul studenţilor care vor primi burse sociale, implicit nici fondurile care trebuie rezervate pentru aceştia în facultăţi", a declarat Furdui, pentru BIHOREANUL.

Aşadar, s-a luat decizia ca toate bursele aferente lunii aprilie să se plătească în jurul zilei de 15 mai, iar apoi studenţii să primească bursele pentru luna mai. "Le-am explicat colegilor situaţia. Unii au fost nemulţumiţi, dar marea masă a înţeles că nu se poate face altfel", a spus Furdui.

Prorectorul Ligia Burtă, responsabilă de activitatea studenţilor şi, totodată, preşedinta comisiei de atribuire a burselor, a garantat că toţi studenţii orădeni vor primi banii, chiar dacă cu întârziere. "Toate bursele se vor plăti în luna mai, pentru două luni", a declarat prorectorul.