În cadrul unei vizite făcute marți în Bihor, ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea (foto), a anunțat că mai multe primării din Bihor vor introduce rețele de gaz cu bani asigurați prin programul guvernamental „Anghel Saligny”.

„Am avut astăzi ocazia de a semna ordinul de ministru pentru 25 de localități din județul Bihor (n.r. de fapt, 28, pentru că unele proiecte sunt ale mai multor primării, care s-au asociat special cu acest scop), referitor la distribuția de gaze naturale. (...) Patru vin prin Programul Operațional Infrastructură Mare și 21 pe programul național «Anghel Saligny». Aceste unități administrativ teritoriale au de astăzi posibilitatea de a încărca în platforma Ministerului Dezvoltării informațiile necesare pe care noi le-am solicitat”, a declarat Adrian Veștea, în cadrul unei conferințe de presă susținute în Bihor.

Ordinul confirmă că aceste investiții pot primi banii necesari, dar în câteva situații, șantierele sunt deja demarate. 

De exemplu, cele patru proiecte prezentate de ministru ca „venind” din POIM n-au prins finanțarea europeană și acum vor primi bani prin programul guvernamental PNRR. În aceste cazuri, lucrările sunt deja în execuție. În plus, aceste proiecte nu vizează patru localități, ci patru cereri de finanțare, depuse de comunele Ciumeghiu, Cociuba Mare și Sânmartin, respectiv de Asocierea de Dezvoltare Intercomunitară Aleșd-Țețchea-Aștileu-Tileagd. În total, prin aceste patru proiecte se fac rețele de gaz în șapte unități administrativ-teritoriale.

Celelalte 21 de proiecte sunt cereri depuse de primării din Bihor direct în „Anghel Saligny”, individual sau tot în cadrul unei ADI, și unde șantierele ar putea începe, într-un caz fericit, anul viitor.

Conform ordinului semnat marți de Veștea, vor primi finanțare comunele Aușeu, Balc, Biharia, Cefa, Hidișelu de Sus, Lugașu de Jos, Popești, Sâniob, Toboliu, Vadu Crișului, Viișoara, respectiv trei asocieri: cea între Gepiu, Husasău de Tinca și Lăzăreni, una între comunele Ineu, Săcădat, Copăcel și Drăgești, respectiv alta între Tulca, Tinca și Batăr.

În cadrul vizitei făcute în Bihor, Veștea a avut și o întâlnire cu primarii județului, în cadrul căreia s-a discutat inclusiv despre ceea ce au de făcut edilii, ca să poată da startul lucrărilor cât mai curând.

Lista cu 21 dintre proiectele aprobate pentru finanțare:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!