Veşti bune pentru elevii din Oradea: din această primăvară, vor primi lunar bani pentru performanţele lor şcolare sau pentru cheltuielile zilnice, în cazul celor care provin din familii sărmane.

Edilul Florin Birta a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută înaintea şedinţei de Consiliu Local, că, pe lângă cei 100 de lei pe care Guvernul îi va aloca din acest an pentru bursele şcolare, Primăria va plusa cu bani pentru acei elevi care au rezultate meritorii.

"Aşa cum ştiţi, municipiul Oradea nu acorda burse elevilor decât la anumite zile, cum era Ziua Oraşului, pentru rezultate deosebite. Acum vorbim despre 11.376 de beneficiari", a declarat Birta, explicând că Primăria şi Guvernul vor recompensa elevii cu burse de performanţă, de merit, de studiu sau de ajutor social.

Cine sunt beneficiarii

Concret, Guvernul va aloca lunar o sumă de 100 de lei pentru fiecare asemenea bursă, dar Primăria le va suplimenta pe cele de performanţă şi de merit.

"Noi am venit cu unele diferenţieri, pentru că nu este normal, dacă o bursă de studiu este de 100 de lei, una de merit sau de performanţă să aibă acelaşi nivel. Din bugetul Primăriei se asigură o diferenţă de 20 de lei la bursa de merit şi 50 de lei la bursa de performanţă", a declarat primarul municipiului.

Bursele de ajutor social (100 de lei pe lună) sunt destinate elevilor orfani, bolnavi, celor din mediul rural care învaţă în altă localitate decât cea de domiciliu şi celor care provin din familii unde venitul net mediu lunar este sub 50% din salariul minim net pe economie, cele de studiu (100 de lei pe lună) pentru elevii care provin din familii cu venitul lunar mediu cel mult egal cu salariul minim pe economie, cu condiţia să aibă media generală peste 7 şi 10 la purtare, iar bursele de merit (120 de lei pe lună) sunt destinate elevilor cu media generală de minimum 8,50 şi 10 la purtare, care au luat locul I, II sau III la olimpiade şi concursuri judeţene. Bursele de performanţă (150 de lei pe lună) vor fi primite de elevii care au ocupat locurile I, II sau III la olimpiade sau concursuri naţionale.

Burse elevi

Cât de curând

Estimările făcute de Primărie şi Inspectoratul Şcolar arată că în Oradea vor primi bursele de ajutor social 879 de elevi, de studiu 3.010 elevi, de merit 7.415 elevi, iar de performanţă 72 de elevi. Fireşte, numărul beneficiarilor nu este unul definitiv.

Birta a precizat că bursele se vor plăti de îndată ce Guvernul va vira Oradiei cei 100 de lei pentru fiecare bursă. În şedinţa Consiliului Local de miercuri, aleşii orădenilor au aprobat alocarea în bugetul oraşului a sumelor necesare pentru suplimentarea celor cu care vor fi recompensaţi elevii.

De asemenea, în aceeaşi şedinţă, CL Oradea a aprobat un fond de tineret în cuantum de 95.000 de lei, bani care vor ajunge în acest an în activităţi destinate tinerilor din oraş.