Un virus care "omoară" cancerul a fost testat cu succes de oamenii de ştiinţă britanici inclusiv pe pacienți cu forme grave. Potrivit BBC, noua terapie, care ar putea oferi şanse de viaţă pacienţilor cu cancer în stadiu avansat, foloseşte o formă slabă a virusului herpes simplex pentru a distruge tumorile.

„A eradicat cancerul”

Primele teste pe oameni, deşi încă la început, au vindecat de cancer un pacient  şi au obţinut diminuarea tumorilor în alte câteva cazuri.

"Am făcut injecţii la fiecare două săptămâni, timp de cinci săptămâni, ceea ce a eradicat cancerul. Sunt sănătos de doi ani", a declarat pentru BBC constructorul londonez în vârstă de 39 de ani Krzysztof Wojkowski.

Diagnosticat de cancer al glandelor salivare încă din 2017, bărbatul a participat la studiul iniţiat de Institutul de Cercetare a Cancerului de la Royal Marsden NHS Foundation Trust după ce, în ciuda tratamentelor și a intervenţiilor chirurgicale, boala sa a continuat să avanseze.

3 din 9 pacienți și-au revenit

În cadrul studiului au fost înscrişi circa 40 de pacienţi, dintre care unii au primit injecţia cu virusul, numită RP2, iar alţii au primit tratamentul combinat cu nivolumab, un medicament împotriva cancerului.

Conform rezultatelor testelor, prezentate în cadrul unei conferinţe medicale organizate la Paris, 3 din 9 pacienţi cărora li s-a administrat virusul, printre care şi Krzysztof Wojkowski, au cunoscut o evoluţie pozitivă în sensul diminuării tumorilor.

La fel, 7 din 30 de pacienţi cărora le-a fost administrat virusul combinat cu nivolumab au cunoscut o îmbunătăţire a stării de sănătate.

„Este rar să vedem rate de răspuns atât de bune”

Profesorul Kevin Harrington, coordonatorul studiului, a calificat rezultatele studiului ca fiind "cu adevărat impresionante" inclusiv în stadii avansate ale cancerului de esofag sau unei variante mai rare de cancer ocular.

"Este rar să vedem rate de răspuns atât de bune în studiile clinice în stadiul incipient, deoarece scopul principal este testarea siguranţei tratamentului şi implică pacienţi cu cancere foarte avansate pentru care tratamentele actuale au încetat să funcţioneze", a declarat profesorul Harrington pentru BBC.

Administrate direct în tumoră, injecţiile cu RP2, au combătut boala prin distrugerea celulelor canceroase şi prin activarea sistemului imunitar. Efectele secundare ale tratamentului, cum ar fi oboseala, sunt în general uşoare.

Rămâne de văzut, însă, evoluția acestui studiu, respectiv dacă și când va fi implementat el la nivel de protocol de tratament.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!