Selectarea deşeurilor în mai multe fracţii a devenit o necesitate a acestor zile. În gospodăriile noastre, fie că stăm la bloc sau la casă, începe procesul prin care un recipient sau material achiziţionat se întoarce în lanţul de producţie. Reducem astfel poluarea şi ne asigurăm că undeva în lume se va produce cu un PET sau o doză de aluminiu mai puţin.

Dar selectarea deşeurilor înseamnă un efort cu care nu eram obişnuiţi înainte ca sistemul de management integrat al deşeurilor să prindă contur. Toate deşeurilor erau aruncate la grămadă, fără a avea grija selectării lor pe fracţii.

De la 4 sau 5 fracţii, la… 12! 

Clienţii AVE Bihor trebuie să selecteze acasă în patru sau cinci fracţii: bio, sticlă, hârtie/carton, plastic/metal şi rezidual. Fracţia bio lipseşte la casele din mediul rural, unde e recomandat să folosim aceste deşeuri vegetale pentru a face compostul atât de necesar în grădină.

Pentru fiecare fracţie, trebuie să avem în casă saci sau recipiente speciale. Deşeurile ajung apoi în maşina de salubritate, iar de acolo în staţiile de sortare din Bihor. Unde cele trei sau patru fracţii devin … 12-13!

"Materialele reciclabile sunt flacoanele de diferite culori. Extragem transparent, albastru, verde, maro, dozele de aluminiu, hârtie, carton, folie transparentă, folie color, metal, sticlă, ambalaje tetrapak. În total vorbim de 12-13 fracţii", spune Zold Nagy Robert, şef hală sortare Oradea.

Cum funcţionează o staţie de sortare

Deşeurile care ajung aici sunt urcate pe o bandă transportatoare cu viteză variabilă, în funcţie de capacitatea de lucru a angajaţilor. Aceştia vor culege de pe bandă acele deşeuri care sunt reutilizabile, restul luând calea haldei de gunoi. Acum înţelegem de ce recipientele sau flacoanele folosite ar trebui clătite cu apă înainte de a fi selectate.

"Ar fi un mare ajutor ca ambalajele să fie puse în recipientul de colectare curăţate înainte, să nu fie cu urme de mâncare şi alimente, cu deşeuri industriale. De exemplu un flacon cu ulei de motor ars poate să contamineze metri cubi de deşeuri reciclabile care ar putea să fie valorificate",  mai spune Zold Nagy Robert.

Un efort mic pentru un rezultat mare

În concluzie, ceea ce facem acasă reprezintă, de fapt, o pre-sortare, după care urmează adevăratul efort al reciclării deşeurilor în peste 10 fracţii.

Deşeurile rezultate în urma procesului de sortare sunt balotate, urmând să fie valorificate de firmele specializate.

(advertorial)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!