Când vine vorba de artişti, toată lumea se gândeşte fie la actori, fie la muzicieni. Puţini admit că şi jongleriile, clovneriile şi dresura de circ e tot artă.

Deşi are doar 15 ani, orădeanca Alesya Bulzan ştie prea bine ce înseamnă viaţa de artist-circar, pentru că face parte din trupe de circ de mai bine de opt ani. A umblat prin toată ţara, dar şi în Ungaria, Spania şi Italia. Şi peste tot a dat tot ce a avut mai bun pentru a smulge zâmbete...

Doar prin culise

12 portret.jpgCând avea 4 ani, Alesya (foto) păşea pentru prima oară sub cupola unui circ, ca spectator. Se întâmpla în Oradea, deşi, având un tată care se ocupă cu organizarea de spectacole pentru circuri din străinătate, ar fi putut face acest prim pas oriunde în Europa. "Tata zicea că viaţa de circ nu e una pentru un copil", spune tânăra, amintindu-şi cum se ruga de el s-o ia prin lume şi pe ea. După un an, a dus-o totuşi în Ungaria, la spectacolele circului Barcelona, pe care îl impresaria. "Aşa am început să merg prin turnee şi am prins drag de hulla-hop, jongleriile cu cercuri de plastic. Dar le făceam doar în culise, nu ieşeam în arenă", povesteşte Alesya.

Când a împlinit 7 ani, tatăl a înscris-o la Şcoala de Artă din Budapesta, unde a dovedit că are reale abilităţi la partea de jonglerii, pe care, de altfel, s-a şi axat. Văzând-o pasionată, profesorii îi spuneau mereu ce greutăţi presupune această viaţă, cum va fi mereu plecată, dar n-au reuşit s-o dezarmeze.

Jonglerii cu dans

După încă un an, Alesya a fost căutată de un circ cu o ofertă de colaborare. "Tata nu m-a lăsat să merg, zicând că dacă tot vreau să ies în faţa publicului, să o fac sub ochii lui". Dorinţa i-a fost împlinită în scurt timp, orădeanca făcându-şi debutul în Ungaria, la circul condus de tatăl ei. "N-a fost uşor, eram mică, am avut emoţii, dar m-am descurcat".

Fiind în paralel elevă la Oradea, Alesya urma Şcoala de Artă din Budapesta doar în vacanţe. Cea mai importantă lecţie învăţată acolo a primit-o de la o artistă pensionară, care toată viaţa a lucrat numai la circ. "Mi-a zis că de fiecare dată când ies în manej trebuie să zâmbesc. N-am voie să fiu tristă, indiferent că mă doare ceva sau că sufăr din alte motive. Rolul meu e să înveselesc publicul", mărturiseşte tânăra.

De la aceeaşi profesoară, Alesya a învăţat trucurile hulla-hop-ului, dar şi o altă lecţie: o greşeală în timpul numărului nu e o tragedie. "Dacă nu mă las afectată, reuşesc să termin cu bine show-ul". În acelaşi timp, pentru a se asigura că e cea mai bună, a făcut şi cursuri de balet şi de dans, iar mişcările învăţate le combină cu mânuirea cercurilor, pentru un număr perfect.

A doua din lume

De la debut, Alesya a făcut parte, pe rând, din încă două circuri, tot ungureşti: Europa şi Budapesta. A avut zeci de spectacole, majoritatea în România şi Ungaria. "La noi, am umblat cu circul în toată ţara, nu cred că mai există vreun oraş mare în care să nu fi fost". De asemenea, anul trecut, a avut spectacole şi în Italia şi Spania.

O performanţă a sa e legată tot de Spania, unde, la finele anului trecut, a reprezentat România la un concurs internaţional de acrobaţii. "Au participat tineri din 20 de ţări, în total peste 600 de concurenţi, iar eu am obţinut locul II", se mândreşte adolescenta.

Acum, face parte din trupa circului Budapesta, una din cele mai vechi din Ungaria. Se înţelege foarte bine cu ceilalţi artişti, chit că e mezina trupei. "Tocmai pentru că am doar 15 ani sunt mereu în centrul atenţiei. Iar mie asta îmi place!". Numărul ei constă în aproape 5 minute de jonglerii, pentru care repetă zilnic câte două ore.

Elevă ca oricare

Pe durata anului şcolar, Alesya e o elevă ca oricare alta. Părinţii au învăţat-o că, pe lângă circ, trebuie să-şi pregătească o carieră serioasă şi nu i-au permis niciodată să lipsească de la şcoală, sub nici un motiv. "Circul, ca afacere, nu va mai merge mulţi ani. Când va trebui să am o meserie stabilă, mă îndoiesc că va putea fi circul, pentru că anual are tot mai puţini spectatori", socoteşte fata, acum elevă în clasa a IX-a la Liceul Greco-Catolic din Oradea, la clasa de mate-info.

În secret, şi-ar dori totuşi ca circul să nu moară niciodată. "Şi dacă va exista un singur circ în lume, eu voi face parte din el!", zice Alesya cu hotărâre. Iar zâmbetul ei nu va fi unul prefăcut, ci unul izvorât din faptul că face ce-i place.


ACASĂ E CEL MAI BINE
Poftiţi la circ!

Pentru prima dată de când lucrează la circ, Alesya a avut spectacole în timpul anului şcolar, şi asta pentru că în urmă cu o săptămână circul Budapesta a oprit la Oradea. "Nu se putea să nu ies în manej tocmai la mine acasă. A fost o mare bucurie, mai ales că în public am văzut şi prieteni".

Deşi era programat să rămână la Oradea doar o săptămână, numărul mare de spectatori a prelungit şederea circului pentru încă şapte zile. Astfel, toată săptămâna, de la ora 18, în parcarea Lotus Center, orădenii sunt poftiţi la circ, preţul unui bilet fiind de 10 lei.