V-aţi întrebat vreodată cum erau oamenii ce locuiau în Oradea în urmă cu opt decenii? Ce preocupări aveau şi ce posibilităţi de a-şi petrece timpul liber li se oferea? Unde se întâlneau şi cum arăta Oradea de atunci? Autorul Corneliu Crăciun, conferenţiar universitar doctor la Universitatea Creştină Partium, dezvăluie toate aceste aspecte în cartea pe care a lansat-o miercuri seară în sala mare a Primăriei, "Viaţa cotidiană în Oradea interbelică".

Volumul de peste 250 de pagini este structurat în zeci de capitole intitulate sugestiv: "Populaţia", "Reclamă şi economie în oraş", "Starea de sănătate", "Centru şi periferie", "Urbanizare", "Ştrandul" sau "Înalta societate a Oradiei", fiecare prezentând în parte o latură a unui oraş viu. Totodată, la finalul cărţii se află o hartă a oraşului aşa cum era acesta în 1931, precum şi o listă cu toate străzile de atunci.

cartea.JPGLansarea cărţii a avut loc sub patronajul Fundaţiei Academia Civică Bihor, în prezenţa a zeci de oameni de cultură ai oraşului, iar prezentarea volumului au făcut-o profesorii Ioan Zainea şi Lucia Cornea. Astfel, potrivit lui Zainea, din această carte cititorii află despre orădeni că aveau respect faţă de trecut, că erau o comunitate solidară şi că erau preocupaţi de sănătatea lor.

Originar din Beiuş, autorul Corneliu Crăciun a recunoscut că Oradea a reprezentat pentru el fie un oraş dezagreabil, fie unul pe care l-a urât, fie unul care nu l-a interesat, în funcţie de vârsta la care a "interacţionat" cu urbea de pe Crişul Repede. Totuşi, la fel ca oricare alt oraş, Oradea are farmecul şi parfumul său personal.

Cartea s-a vândut în zeci de exemplare la evenimentul de lansare, la preţul de 25 de lei, şi nu se află momentan pe raftul niciunei librării. Cei care doresc să achiziţioneze, însă, această carte, îl pot găsi pe autor la Universitatea Partium.