Deciziile prietenoase cu mediul au ajuns indispensabile pentru orice oraş care se vrea iubit de locuitori şi de turişti deopotrivă.

În ultimii ani, municipalitatea orădeană s-a străduit să ofere viaţă lungă oraşului, dar şi o frumuseţe verde, adăugată celei formate de ansamblul arhitectural şi el foarte special. Totodată, hotărârile de modernizare a urbei ţin cont şi de factorul eco. Pentru că nu poţi spera la un viitor prosper fără a te asigura, în primul rând, că vei mai avea un viitor...

Verde "numărat"

Fără doar şi poate, un oraş plăcut trebuie să fie curat, cât mai puţin poluat şi să aibă soluţii de atenuare a factorilor care creează disconfort cetăţenilor ori care chiar îi îmbolnăvesc. Din această perspectivă ecologistă, Oradea a avut parte în ultimii ani de mai mult progres ca oricând.

Cadastrul verde realizat la comanda municipalităţii a relevat că municipiul se apropie de minimul impus de lege, adică 26 de metri pătraţi de spaţiu verde pentru fiecare cetăţean. "Stăm bine. Oradea are 25 metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor, iar asta este una dintre cele mai bune situaţii din România", precizează primarul Ilie Bolojan.

Conform măsurătorilor, la o suprafaţă administrativă de 11.610 hectare de teren, municipiul are 501 hectare de zone verzi amenajate, 66 hectare de zone verzi degradate şi 87 hectare de cimitire.

Prietenoşi cu mediul

În această situaţie s-a ajuns pentru că numărul zonelor verzi amenajate a crescut semnificativ în fiecare din ultimii trei ani. Dacă în 2007 în oraş s-au amenajat spaţii verzi pe o suprafaţă totală de aproape 20.000 de metri pătraţi, în acest an aria totală amenajată e dublă!

La acest lucru au contribuit şi amenajările malurilor Crişului Repede, făcute printr-un parteneriat între Primăria Oradea şi Administraţia Bazinală de Apă Crişuri. Acum, oraşul aproape că poate fi străbătut dintr-un capăt în altul, în plimbare, pe malurile râului.

Parcuri mari înfiinţate" în ultimii trei ani sunt Seleuş şi Olosig, care din foste cimitire s-au transformat în oaze de relaxare de peste 40.000 de metri pătraţi. În plus, parcul Olosig trece printr-un proces de extindere, urmând ca la finalizarea lucrărilor să aibă şi alei pentru jogging, piste pentru biciclişti şi terenuri de sport.

Pe bani europeni

Zone verzi importante apărute în ultimii trei ani sunt şi parcurile dendrologice din jurul Cetăţii. Cu arbuşti de tot felul, ba chiar şi cu lacuri artificiale, aceste zone sunt preferate de îndrăgostiţi, dar şi de părinţi bucuroşi că-şi pot lăsa copiii să zburde în aer liber, altundeva decât între betoane. De altfel, întreaga Cetate e cuprinsă într-un proiect european de revitalizare, prin care va fi complet renovată, urmând să devină un punct cheie în circuitul turistic al oraşului. Proiectul are o valoare de peste 36 de milioane de lei, din care 28 de milioane sunt bani nerambursabili.

Tot pe bani europeni va fi construită noua centrală de termoficare a oraşului. Municipalitatea a optat pentru cea mai nepoluantă variantă, centrala pe gaz, ale cărei emisii sunt substanţial reduse faţă de cele ale unui sistem pe bază de cărbune. În plus, se atrage de la UE o sumă uriaşă, 95% din cei peste 70 de milioane de euro necesari proiectului fiind fonduri nerambursabile.

Rădăcini pentru Oradea

Un oraş viu şi fericit trebuie să respire, iar pentru asta are nevoie de copaci care să purifice aerul respirat de fiecare în parte. Dintre toate campaniile de plantări din ultimii ani, cea mai amplă a avut loc în 2010, când în oraş au fost "înrădăcinaţi" peste 6.000 de puieţi, atât de către firme anume angajate de municipalitate, cât şi de orădenii înscrişi voluntar în campania organizată de Primărie, care le-a oferit gratuit mii de puieţi.

Oradea a prins rădăcini şi în acest an, când în două campanii de plantări - de primăvară şi de toamnă - s-au sădit 1.400 de arbori şi arbuşti. Acestora li se vor adăuga alte 140 hectare de pădure care vor fi sădite în jurul municipiului, printr-un proiect al Primăriei finanţat de Administraţia Fondului de Mediu.

Pentru a creşte suprafaţa de spaţii verzi amenajate, Primăria mai are în evaluare la Comisia Europeană şi un proiect de realizare a unei grădini botanice în aer liber pe Dealul Ciuperca şi a unui parc uriaş în zona Salca.

Pe două roţi

Şi, pentru ca tabloul să fie complet, municipalitatea a demarat realizarea mai multor piste de biciclete. Una va lega oraşul de vecinii maghiari, mergând din centrul oraşului până în Berettyoujfalu, pe o distanţă totală de 35 de kilometri. O altă pistă urmează să fie amenajată pe malul pârâului Peţa, pe o porţiune lungă de 10 kilometri, care va lega două cartiere importante: Rogerius şi Nufărul.

Cu toate aceste argumente, Primăria e convinsă că oraşul poate câştiga concursul Capitala Verde a României, o competiţie organizată de URBB Tuborg România în parteneriat cu Ministerul Mediului. Şi, chiar dacă unele dintre proiecte sunt încă în fază incipientă, e cert că în viitorul apropiat orădenii vor avea şi mai multe motive să se bucure de oraşul în care locuiesc.


VOCEA STRĂZII
Merită sau nu Oradea să devină o capitală verde a ţării?

02 Lavinia Lasc.jpgCred că merită să fie capitala ecologică. Mai ales că s-a amenajat şi Cetatea, cu foarte multe locuri verzi, iar parcurile sunt foarte frumoase.
Lavinia Lasc (foto), 24 de ani, economist

Da, merită. Oradea este cel mai frumos oraş din România. Ajunge să mergi în oraşele din jur ca să îţi dai seama de acest lucru.
Leitay Gyula, 51 de ani, pensionar

02 Ioana Chis.jpgEu cred că Oradea este un oraş bine îngrijit. Sunt o mulţime de parcuri frumoase şi bine întreţinute, iar pomi se plantează mereu.
Ioana Chiş (foto), 18 ani, elevă

Deocamdată, nu cred că suntem îndreptăţiţi la un asemenea titlu. Lucrurile însă se schimbă vizibil şi cred că suntem pe calea cea bună.
Nicolae Ardelean, 43 de ani, frigotehnist

02 Maria Ilisie.jpgOradea arată foarte bine de o vreme, pentru că s-au făcut o mulţime de lucruri în materie de ecologie. Eu cred că merită.
Maria Ilisie (foto), 59 de ani, pensionar

Da şi nu. Pentru că nu toate parcurile sunt îngrijite aşa cum ar trebui şi este cam multă mizerie pe jos. S-au făcut unele progrese, dar nu e suficient.
Alexandru Bejan, 18 ani, elev