Muzeul Ţării Crişurilor (MŢC) Oradea şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor au pregătit un concurs pentru elevii din întreg judeţul, intitulat „Viaţa prin ochi de poet”.

Competiţia are loc acum deoarece în luna ianuarie sunt marcate două momente importante: În 15 ianuarie 2022 se aniversează 172 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, iar în 27 ianuarie se comemorează 103 ani de la moartea poetului Ady Endre, ambii fiind personalități care au influențat decisiv literaturile română și maghiară.

Elevii din Bihor, indiferent de vârstă, sunt îndemnaţi să îşi exploreze orizontul ideatic şi emoţional, să scrie o poezie sau două şi să le trimită evaluării juriului, până pe 15 ianuarie. Poezia trebuie scrisă în română sau maghiară, iar tematica este la alegerea fiecărui elev.

„Participarea la concurs presupune redactarea unei poezii (maximum două), pe o temă la alegere, în limba română sau maghiară, de către elevii din ciclurile primar, gimnazial și liceal, pe o foaie format A4, cu caractere de 12, Times New Roman, la un rând distanță. Creațiile literare vor fi trimise în format electronic, sub forma .doc/.docx, pe adresa de email pedagogiemuzeala@mtariicrisurilor.ro, până la data de 15 ianuarie 2022. Vor fi descalificate creațiile literare care nu respectă criteriul originalității, precum și cele redactate fără diacritice”, se arată într-un comunicat transmis de MŢC.

După jurizare, cele mai bune creaţii literare vor fi premiate, în cele două secţiuni ale concursului: Poezie în limba română, categoria 7 – 14 ani, respectiv 15 – 18 ani, respectiv Poezie în limba maghiară, categoria 7 – 14 ani, respectiv 15 – 18 ani.

Informații suplimentare se pot obține la numărul de telefon 0259/706101 (Lavinia Ungureanu, muzeograf Relații Publice și Expoziții și responsabil de proiect).