Cea mai veche organizaţie de mediu din Bihor, Ecotop, continuă să monitorizeze atent biodiversitatea din ariile protejate pe care le are în custodie.

Preşedinta asociaţiei, Eleonora Mircescu, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, lansarea unui nou proiect finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat Miercurea Ciuc şi în cadrul căruia se urmăreşte implicarea elevilor în monitorizarea speciilor protejate din situri naturale.

Intitulat "Wildwife watch - implicarea tinerilor voluntari şi a copiilor în activităţi de monitorizare a biodiversităţii", proiectul vizează trei arii protejate aflate în grija Ecotop: Săcueni, Betfia şi Muntele Şes. "Practic, vom face activităţi de monitorizare în siturile naturale pe care le avem în custodie", a precizat coordonatorul proiectului, Norbert Toth.

Orhidee de Bihor

Ophris SphegodesToate acţiunile vor fi derulate împreună cu voluntari şi elevi. De pildă, în situl Betfia, participanţii vor inventaria Ruscus aculeatus, adică ghimpele pădureţ, o specie protejată care creşte în această zonă, la Săcueni vor fi observaţi cu drona puii de stârci, iar în Muntele Şes vor fi analizate două specii de orhidee, care altundeva în Transilvania nu mai cresc, Ophrys sphegodes (foto) şi Ophrys scolopax. "Una dintre ele creşte chiar într-un loc accesibil cetăţenilor, dar sperăm totuşi că nu va fi distrusă", a precizat Eleonora Mircescu.

La ieşirile pe teren, elevii care vor face parte din proiect vor primi şi aşa-numite determinatoare, adică nişte caiete mecanice cu imagini cu flora şi fauna din ariile protejate, astfel încât copiii să le identifice singuri în natură.

Adolescenţii vor fi selectaţi din rândul participanţilor la clubul de ecologie al Palatului Copiilor şi Elevilor, de altfel instituţie parteneră în proiect, dar şi din şcolile orădene, invitaţiile fiind deja lansate de organizatori.

Tabăra premianţilor

De asemenea, elevii bihoreni vor fi invitaţi să participe la concursuri de ecologie. Unul, intitulat Ecochallenge, este deschis pentru toţi şcolarii bihoreni din clasele gimnaziale, iar cel de-al doilea, intitulat "Floare de lotus", este de fapt o competiţie cu tradiţie a Palatului Copiilor şi care va reuni elevi din toată ţara.

Câştigătorii concursurilor vor avea ocazia să participe la o tabără de tip Junior Ranger pe care Ecotop o va organiza în vară, la Damiş. Copiii vor sta, timp de o săptămână, în mijlocul naturii, vor dormi la cort şi se vor gospodări singuri, învăţând totodată să protejeze mediul înconjurător. Dacă cele 20 de locuri disponibile nu vor fi ocupate de premianţii concursurilor, Ecotop va selecta participanţi şi printr-un apel lansat pe Facebook.