Muzeul Cetăţii şi oraşului Oradea va găzdui, în perioada 22 ianuarie – 28 februarie, expoziţia "Iluzie şi reflecţie" despre viaţa şi cariera artistică a contelui Bánffy Miklós, care s-a născut în 1873 la Cluj şi a decedat în 1950 la Budapesta.

Bánffy Miklós a fost scriitor, grafician, scenograf şi politician, deţinând o perioadă funcţia de ministru de externe al Ungariei. Totodată, el a fost proprietarul castelului de la Bonţida, cunoscut, mai nou, tinerilor ca locul în care se desfăşoară festivalul Electric Castle.

Iluzie şi reflecţie

"Datoria noastră este să dăm viaţa investiţiilor finalizate în Oradea. Intenţionăm să continuăm să organizăm expoziţii şi evenimente în Muzeul Cetăţii şi oraşului Oradea. Unii colecţionari şi artişti locali şi-au oferit disponibilitatea să-şi expună operele aici", a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă viceprimarul Huszar Istvan.

Acesta a precizat că expoziţia "Iluzie şi reflecţie" ajunge la Oradea în cadrul Săptămânii Culturii Maghiare, cu sprijinul mai multor instituţii din ţara vecină, drept urmare vizitatea acesteia va fi gratuită.

La conferinţa de presă a fost prezent şi curatorul expoziţiei, Szebeni Zsuzsa, care a declarat că a fost impresionată de cariera şi parcursul artistic al conteului Bánffy Miklós şi a reuşit să adune exponate de la 17 instituţii şi 20 de persoane, între care şi o parte din urmaşii acestuia. "Pentru mine este o mare bucurie că expoziţia ajunge acum şi la Oradea, un oraş în care contele Bánffy venea cu drag în calitate de scriitor, la întrunirile Helicon, foarte populară în secolul trecut", a spus Szebeni Zsuzsa.

Contele artist

Curatorul expoziţiei a precizat că aceasta a fost prezentată în 32 de muzee şi vizitată de circa 52.000 de persoane în Bucureşti, Cluj, Haga, Chişinău, Viena, Szeged, Budapesta şi Maroc, unde locuieşte fiica contelui, Bánffy Katalin, cea care a şi tradus în limba engleză romanul tatălui ei, numit "Triologia transilvană".

Expoziţia "Iluzie şi reflecţie" aduce în prim-plan viaţa şi realizările omului de cultură Bánffy Miklós (foto), fiind bazată pe documente autentice şi obiecte care i-au aparţinut acestuia. Aceasta cuprinde lucrări semnate de conte, tablouri, grafice, ilustraţii de cărţi realizate de el, precum şi costume care au fost desenate şi făcute pentru Opera Maghiară şi Opera din Cluj de către acesta. "În această ediţie vom avea şi un obiect nou, o ştampilă a familiei, pe care ne-a împrumutat-o Bánffy Farkas (unul dintre moştenitorii contelui, n.r.)", a precizat Szebeni Zsuzsa.

De asemenea, orădenii vor putea vedea fostul cămin al acestuia, castelul de la Bonţida, tematica primei săli din cele trei ale expoziţiei. Astfel, vizitatorii vor vedea imagini cu castelul de pe vremuri, precum şi imagini actuale, o reprezentare 3 D a acestuia, precum şi reconstituiri ale atmosferei de început de secol XX. Pe de altă parte, în cadrul aceleiaşi expoziţii orădenii vor putea vedea creaţii semnate de nepoata contelui, Nicolette Jelen- Bánffy, un artist de succes la New York.

Cu program scurt

Vernisajul expoziţiei va avea loc pe 22 ianuarie, de la ora 13, în corpul C al Cetăţii Oradea, în prezenţa subsecretarului de stat pentru Afaceri Internaţionale şi Europene, Pröhle Gergely. Expoziţia va putea fi vizitată gratuit de orădenii interesaţi în măsura în care aceştia îşi vor putea lua liber de la serviciu. Asta deoarece organizatorii au stabilit un program restrictiv de vizitare, de luni până vineri, între orele 12 şi 15.30, axându-se, astfel, în special pe tinerii vizitatori care ies de la ore în jurul prânzului.

"Am mai primit această sesizare şi vă promit că vom lua măsurile de rigoare astfel încât expoziţia să rămână deschisă până în jurul orei 19 măcar de 2-3 ori pe săptămână. Programul a fost stabilit între aceste ore deoarece, deocamdată, nu a fost implementată noua organigramă de angajaţi ai Cetăţii, aşadar avem patru persoane care se ocupă de tot acolo", a răspuns viceprimarul Huszar Istvan întrebării reporterului BIHOREANULUI legată de programul de vizitare al expoziţiei.

Expoziţia "Iluzie şi reflecţie" este cel mai important eveniment al Anului Comemorativ Bánffy, organizat de Consulatul General al Ungariei la Cluj-Napoca şi Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, în parteneriat cu Institutul Naţional de Istorie Teatrală din Ungaria şi Muzeul Maghiar din Budapesta.