Echipajul de paramedici din cadrul Detaşamentului Pompieri Marghita a fost solicitat în noaptea de marţi spre miercuri în jurul orei 3.30 pentru a interveni într-un local din strada Ion Luca Caragiale, din municipiul Marghita, unde un bărbat de 63 de ani intrase în stop cardio-respirator. Un pompier miliar aflat în afara serviciului a început pe loc manevrele de salvare.

"Până la sosirea echipajului SMURD, primul ajutor a fost acordat de către un pompier militar aflat la locul evenimentului, încadrat ca paramedic la Garda de Intervenţie Sălard, care a început imediat manevrele de resuscitare", a anunţat miercuri Cristian Herţe, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Crişana, printr-un comunicat de presă.

La ora 03:33, în local a ajuns echipajul de paramedici care a preluat bolnavul. Acestuia i-au fost făcute manevre de masaj cardiac extern, deschiderea căilor respiratorii, ventilare mecanică, iar în final a fost folosit şi defibrilatorul. După aplicarea unor şocuri cu ajutorul aparatului de defibrilare, bărbatului i-a revenit activitatea cardiacă.

Bărbatul a fost predat apoi echipajului de ambulanţă şi transportat la spital pentru investigaţii. Momentan, starea pacientului este stabilă şi se află internat la secţia de cardiologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea.

"Intervenţia oportună a paramedicului aflat în imediata apropiere, precum şi profesionalismul de care a dat dovadă echipajul de paramedici în acţiunea de resuscitare, au fost esenţiale în salvarea acestei vieţi", mai precizează lt. Herţe în comunicat.

Salvatorii sunt pregătiţi încă din anul 2008 într-un curs al ISU Crişana care îi învaţă cum să acorde primul ajutor calificat, cum să participe la descarcerare şi la alte operaţiuni de salvare. În cadrul Centrului de Instruire şi Dezvoltare a Aptitudinilor pentru Salvatori, au fost pregătiţi până acum 414 paramedici din 16 judeţe.