Vicepremierul Liviu Dragnea a fost trimis în judecată în dosarul privind referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu din 2012, dosarul fiind dus luni la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru a fi judecat de secţia penală a instanţei.

Potrivit agenţiei de ştiri Mediafax, PSD-istul este acuzat de DNA că, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, şi-a folosit autoritatea şi influenţa în scopul obţinerii unei prezenţe de minimum 60% la votul de la referendum, care să garanteze validarea acestuia. Dragnea a fost urmărit penal pentru infracţiunile de: folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite; asociere pentru săvârşirea de infracţiuni; instigare la violarea prin orice mijloace a secretului votului de către membrii biroului electoral al secţiei de votare ori de către alte persoane şi instigare la promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului.

De precizat că dosarul privind referendumul a fost instrumentat de procurorul Lucian Papici, cel care - coincidenţă sau nu - a fost retras din funcţia de şef al Secţiei I din DNA pe 2 octombrie. Încetarea delegării lui Papici ca şef al Secţiei de combatere a corupţiei din DNA a fost dispusă de procurorul general Tiberiu Niţu, după ce tot acesta a dispus, în 23 septembrie, delegarea lui Papici pe aceeaşi funcţie.

Surse judiciare declarau, la vremea respectivă, pentru Mediafax, că dosarul a fost trimis şefului DNA Codruţa Kovesi, care urma să decidă cu privire la soluţia ce urmează să fie luată, respectiv închidere sau trimitere în judecată.

De cealaltă parte, vicepreşedintele PSD a spus într-o emisiune la B1, că principala acuzaţie la adresa lui ar fi că a adus "foloase necuvenite PSD sau USL (...) constând în prezenţa la vot". "Asta mi se pare ceva foarte grav, pentru că înseamnă că orice partid care face campanie electorală sau şeful de campanie poate să fie acuzat la un moment dat de lucrul ăsta", declara Dragnea, care susţine că nu există nicio probă palpabilă împotriva sa.

Vicepremierul a respins şi acuzaţiile că ar fi intervenit pentru schimbarea procurorului Lucian Papici din funcţia de şef al Secţiei I din DNA, spunând că nu îl interesează cine este procuror şef, câtă vreme nu există probe care să îi susţină vinovăţia.

După cum se ştie, anul trecut, procurorii DNA anunţau că au început urmărirea penală faţă de 67 de persoane acuzate de fraude la referendumul, printre care 49 de preşedinţi şi membri ai unor secţii din Teleorman, Vrancea şi Gorj şi 18 observatori din partea unor ONG-uri, membri de partid, care l-ar fi ajutat pe Liviu Dragnea. Procurorii anticorupţie precizau că cele 67 de persoane ar fi luat parte la diferite activităţi legate de desfăşurarea referendumului din 29 iulie 2012.