În timp ce părinţii, profesorii şi elevii se întreabă ce se va întâmpla cu anul şcolar, vicepremierul Raluca Turcan a anunţat, luni, că sunt în lucru trei scenarii: unul în care anul şcolar să continue, iar examenele naţionale să aibă loc conform calendarului, unul în care examenele vor fi decalate şi unul şi mai drastic, în care anul şcolar se va repeta.

”Sunt trei etape posibile, cel puțin din perspectiva mea. Una ar fi ca anul școlar să continue și evaluările să fie așa cum au fost prevăzute, dar e un scenariu destul de greu de atins, întrucât deja se prefigurează închiderea școlilor peste perioada anunțată. Al doilea scenariu ar fi al decalării evaluărilor, iar al treilea ar fi al repetării anului, însă vom vedea, e foarte-foarte dificil de afirmat acum care va fi soluția”, a declarat Turcan, într-un interviu la RFI.

Vicepremierul a spus că ”toate scenariile sunt posibile, nu există o țară în care să nu fie luate în considerare toate scenariile”.

Fireşte, declaraţiile lui Turcan au stârnit controverse. Antonia Pup, preşedinta Consiliului Naţional al Elevilor, a spus că situaţia este regretabilă. “Regretabil, doamna viceprim-ministru Turcan, să propagați un astfel de mesaj menit să demoralizeze elevii (elevii care din solidaritate și responsabilitate trec acum prin momente de panică, anxietate, pentru că nu e ușor să fii adolescent în plin război epidemiologic), un mesaj scenaristic și total neprofesionist, inducând panică în populație în mod gratuit!”, a scris Antonia Pup.

De asemenea, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, Iulian Cristache, a întrebat ce sens mai au lecţiile online: “Dna Turcan vine şi aruncă-n spațiul public un scenariu care nu a fost luat în calcul de nimeni. Măcar să ne fi întrebat şi pe noi când lansează această idee. Dacă are de gând să repete anul școlar, de ce ne mai chinuim cu on-line-ul? Doar întreb”.

Ministrul Educaţiei: Nu luăm în calcul

În această controversă a intervenit şi ministrul Educaţiei, Monica Anisie, care a declarat că scenariul înghețării anului școlar nu este luat în calcul. 

"Vreau să îi asigur pe elevi, studenți și părinți că la acest moment nu luăm în calcul sub nicio formă înghețarea anului școlar sau să anulăm examenele naționale cu un an. Specialiștii din Ministerul Educației lucrează la mai multe scenarii, este adevărat, însă uitându-se cu atenție și la ceea ce se întâmplă în cazul sistemelor de educației din statele UE. Nu există un astfel de scenariu. În acest moment nu luăm în calcul sub nicio formă înghețarea anului școlar. Scenariile pe care le fac specialiștii din cadrul Ministerului vor fi făcute publice în momentul în care vom avea o situație clară. Toate aceste scenarii vor fi luate în calcul în funcție de evoluția pandemiei de coronavirus din România. Fac un apel la calm. Îi rog pe elevi, pe părinți și pe studenți să stea acasă și să continue învățarea de acasă", a declarat Monica Anisie.