România a interzis, vineri, survolarea spaţiului său aerian pentru un avion în care se afla vicepremierul rus Dmitri Rogozin, care dorea să ajungă la Chişinău.

Aeronava în care se afla oficialul rus avea ruta Moscova-Chişinău, a decolat din capitala rusă, a zburat deasupra Belarusului şi Poloniei, a ajuns in Ungaria, iar de acolo s-a întors, după ce a survolat mai mult timp spaţiul aerian.

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a confirmat faptul că i-au interzis lui Dmitri Rogozin să intre în spaţiul aerian românesc. 

În replică, Rogozin a scris pe Twitter un mesaj ameninţător la adresa României. "Autorităţile României a supus pericolului pasagerii avionului S7, femei şi copii. Combustibilul era suficient doar până la Minsc. Aşteptaţi răspuns, nemernicilor", a scris oficialul rus pe contul său de Twitter.

Potrivit Deschide.md, Dmitri Rogozin a declarat pentru agenţia TASS că "în timpul zborului, dispeceratul Român de la Bucureşti a luat legătură cu dispeceratul avionului, pentru a preciza lista pasagerilor şi pentru a se convinge că la bordul avionului se află delegaţia rusă şi liderul ei. După aceasta am fost anunţaţi că ne este interzis să intrăm în spaţiul aerian al României. Piloţii au luat legătura cu Budapesta şi am cerut ca eu, împreună cu delegaţia, să coborâm în capitala Ungariei, avionul să plece în Moldova, iar în privinţa delagaţiei urma să se clarifice Ministerul de Externe al Rusiei. Totodată, piloţii au vrut să se înţeleagă să alimenteze avionul în Budapesta, însă Ungaria a refuzat să ne lase să aterizăm la Budapesta".

Oficialul rus ar fi trebuit să aterizeze pe Aeroportul Internaţional din Chişinău în jurul orei 15:00, fiind invitat de preşedintele pro-rus al Republicii Moldova, Igor Dodon, să participe, în regiunea separatistă transnistreană, la evenimentele dedicate împlinirii a 25 de ani de la debutul minisiunii de menţinere a păcii pe Nistru, scrie digi24.ro.

La ora 12, pe Aeroportul Internaţional din Chişinău a avut loc o acţiune de protest, la care au luat parte Mişcarea Civică unionistă Tinerii Moldovei, Asociaţia ODIP şi veterani ai războiului de pe Nistru din 1992. Protestatarii voiau să împiedice accesul vicepremierului rus pe teritoriul Republicii Moldova. Veteranii, arborând steagul României şi al Uniunii Europene, au afişat mesajul: "Rogozin, criminal de război". 

Dmitri Rogozin este unul dintre cei mai antipatizaţi oficiali ruşi la Chişinău. În mai 2014, vicepremierul rus a fost inclus pe lista cu sancţiuni vizând oficialii ruşi impuse de UE ca retaliere la anexarea Crimeei de către Moscova. Printre sancţiunile adoptate se numără şi interzicerea tranzitării spaţiului aerian ale ţărilor membre.